Home Personal Turul virtual mi se pare una dintre cele mai frumoase invenții

Turul virtual mi se pare una dintre cele mai frumoase invenții

by Daniela Bojincă
turul virtual daniela bojinca blog roma italia coloseum tur virtual google street view

Cred că trăim într-o eră minunată. Putem fi unii mai aproape de alții de la kilometri distanță. Ne putem vedea și auzi. Putem vizita locuri oriunde în lume, prin tururi virtuale. Și o mulțime de alte lucruri pe care le mai facem noi cu ajutorul internetului și a tehnologiei.

De exemplu, Google Street View mi se pare una dintre cele mai faine invenții. Pot să ajung aproape oriunde (unde au ajuns și oamenii ăia, practic) în lume. Și să mă plimb. Să zăbovesc pe străzi. Să mă bucur de locuri. Virtual. Desigur, asta până când o să mă fac eu mare și o să-mi permit să ajung prin toate locurile respective chiar în persoană. Pentru că una este să vezi locul, alta să-l și simți. Emoțiile și stările sunt incomparabile.

Chiar recent m-am plimbat prin Roma. Tot îmi doresc să ajung acolo și tot nu mi se aliniază astrele. Practic, dacă Daniela nu poate ajunge la Roma, ajunge Roma la Daniela. Bine și așa, decât deloc.

turul virtual daniela bojinca blog roma italia coloseum tur virtual google street view

Și așa cum îmi place să mă plimb pe meleaguri străine mie, fie de pe meleagurile mioritice, fie de prin afara granițelor românești, mi-ar plăcea să vizitez și muzee cu ajutorul unor tururi virtuale 3D. Mi s-ar părea chiar foarte tare chestia asta. Să mă plimb, de la mine de acasă, de lângă buricul Bucureștiului, prin Palatul Culturii din Iași, sau Peleș și multe altele. Muzeul Cotroceni are tururi virtuale, pe site, pentru fiecare zonă din muzeu. Și mi s-ar părea absolut genial să aibă asta toate muzeele.

Și nu, argumentul că: Da, măi Daniela, dar dacă există tururi virtuale, atunci nu o să se mai ducă lumea să dea banii pe intrare la muzeu. Ce rost mai are? Deja au făcut turul virtual. Mai bați drumul până acolo? Nu-l mai bați.

Pur și simplu nu cred în acest argument. Deși am văzut turul virtual de la Cotroceni, nu m-a oprit nimic să mă duc să-i calc și pragul muzeului. M-am dus. Și aș face asta cu toate muzeele, indiferent de câte ori le-am făcut și turul virtual.

Pe același principiu, cel cu muzeele, mi s-ar părea genial să existe tururi virtuale 3D pentru garsoniere/apartamente/case în caz că vrei să cumperi sau să închiriezi. Ca să-ți faci o idee și să vezi dacă-ți place, ar fi util să faci un tur virtual 3D, înainte. Și abia apoi să te duci și la fața locului, dacă ți-a picat cu tronc sau vrei să vezi efectiv cu ochii tăi detaliile. E mai eficient așa, din punctul meu de vedere. Economisești timp.

Desigur, ca să faci asta îți trebuie aparatură. Și oameni care să se priceapă să-ți scoată un produs final de calitate. Și nici nu cred că-i chiar atât de simplu. Sau o fi, doar că mie nu mi se pare. În fine, pentru chestii serioase, ai nevoie de oameni serioși ca să ai și calitate.

Așa a apărut Drobu. Un concept care fix asta oferă. Creează tururi virtuale pentru diverse spații fie că sunt apartamente, spații comerciale, culturale și mai știu eu în ce alte spații cu 4 pereți poți face tururi virtuale.

Practic scanează în 3D încăperile pe care le vrei tu scanate și creează un tur virtual al tuturor. Ulterior le procesează și le urcă pe aceeași platformă anterior menționată ca oricine are link-ul respectiv să poată vizualiza turul virtual și să-și facă o idee despre locația respectivă.turul virtual 3d iasi daniela bojinca blog

 

Pentru că mie mi se pare foarte tare conceptul de tururi virtuale, am și vorbit puțin cu cei de la Drobu care mi-au povestit că, deocamdată cel puțin, se axează doar pe zona din Iași. Asta până mai cresc și ei puțin mai mari, desigur. Tot ei mi-au povestit despre proces, care pentru ei este unul foarte simplu. În primul rând se asigură că ai o lumină bună și uniformă, ca să ai imagini 3D de calitate. Iar cu ajutorul unui aparat special, pe care îl poziționează din loc în loc (din 1.5-2m în 1.5-2m), aproape 360 de grade, scanează încăperea.

Ce mi s-a părut interesant este că poate vedea aproape instant pe aparat cum a ieșit o imagine și, în cazul în care nu e mulțumit și nu a ieșit cum trebuie să știe să o și refacă (poate nu a ieșit bine alinierea, înălțimea scanării nu este uniformă, etc.).

Apoi, în 24 de ore poți să faci turul virtual și poți să ai și taguri pe suprafețe ca să oferi mai multe detalii și eventual cu planuri detaliate extrase, pentru a putea face măsurători.

Șiiiiii, că tot am zis eu că-mi place Google Street View, Drobu poate integra turul virtual al spațiului respectiv și acolo. Sau să-ți ofere opțiunea de a face turul virtual cu ochelari 3D în stilul Google Cardbox. Asta că tot e la modă VR-ul.

Mi se pare fain că există oameni care fac asta. Și poate chiar o să ne dezvoltăm mai bine la capitolul de tururi virtuale prin diverse locuri de interes. Ori chiar în imobiliare. Cum ziceam, mie mi s-ar părea util să pot să fac un tur virtual al unui apartament pe care urmează să-l închiriez. Și, dacă-mi place, să merg să-l și văd la fața locului. La ei pe site există turul virtual al unei case, ca mostră. Iar pe Facebook au niște poze 360 de grade. Să vezi ce și cum. Și mi se pare interesantă ideea.

P.S. Poate o să faceți un tur virtual la Palatul Culturii din Iași. Doamne de când îmi doresc să-l vizitez și tot nu ajung la Iași… numa zic.

You may also like

Leave a Comment