Home Filme Experiența filmului 4Dx

Experiența filmului 4Dx

by Daniela Bojincă
4Dx

4Dx

După cum bine se vede, a fost nevoie de trei băieți ca să ajung să văd un film 4Dx. Bine, ca să fiu sinceră, meritul și-l are în întregime Emil Călinescu. El, practic, m-a scos din casă la un 4Dx, tocmai în capătul celălalt al Bucureștiului, în Mega Mall. De la mine din Cotroceni, până la Mega Mall, am făcut cu RATB nici mai mult nici mai puțin de o oră în cap.  Cam cât am făcut și de la Istanbul la București cu avionul, cu tot cu decolare și cu aterizare.

Zisesem încă dinainte de vacanță, că dacă nu o să fie cu o ocazie specială, oricum mă duc la un 4Dx și îmi promisese Malaezu că mă scoate și pe mine în lume, să mă mai culturalizez. Și stabilise el așa, fain frumos, că atunci când mă întorc în București mergem și vedem The Finest Hours aka Furtună extremă (da, știu, traducerile astea nu se prea pupă), că ăsta avea să fie următorul film care va rula în 4Dx.

Ce trebuia să fac eu? În principal să nu mă duc să-l văd la vizionarea de presă, ca să nu-l văd înainte și să putem merge la 4Dx.

Ce am făcut eu? Păi am uitat de ce film mi-a zis el că mergem să-l vedem 4Dx, așa că atunci când m-am întors în țară m-am dus să-l văd IMAX, la vizionarea de presă.

Malaezu: Mă fată? De ce naiba te duci să-l vezi IMAX? Nu ți-am zis că mergem și-l vedem 4Dx când te întorci în țară? Nu așa am stabilit?
Eu: Aaaa, Malaez, păi am uitat ce mi-ai zis tu acum o lună și ceva.
Malaezu:
film 4dx

IMAX, filmul ăsta nu mi-a plăcut. Deloc. Practic nu mi-au plăcut efectele. În schimb, povestea, ei bine povestea și regia sunt geniale, iar filmul este unul de excepție din punctul meu de vedere. Despre el am scris mai multe aici.

Însă, pentru că mi-a plăcut enorm de mult povestea, actorii și regia, mi-am zis că merg cu ei să-l văd și 4Dx. În plus eram tare curioasă de cum este un film 4Dx, iar The Finest Hours părea să fie promițător.

Ce înseamnă 4Dx?

4Dx este o tehnologie cinematografică (pfaaaa, nu v-ați fi așteptat la asta, nu?). La un 4DX, pe lângă efectele 3D, îți sunt antrenate toate cele cinci simțuri și ai parte de o grămadă de efecte de mișcare (prin scaune), lumină, apă, vânt și miros care sporesc intensitatea filmului. 

Iar după ce am văzut filmul  The Finest Hours, pot să confirm că așa este. Chiar sporesc intensitatea filmului efectele astea. Mie mi-a plăcut și mai mult filmul după ce l-am văzut în 4Dx.

Acțiunea filmului se petrece undeva pe malul oceanului și pe ocean. Valuri, miros de mare, de pește, vânt, fulgere, ploi. Toate astea sunt foarte bine scoase în evidență în cadrul filmului și te fac să fii cu adevărat prezent în poveste. E chiar interesant să te miști în scaun cum se mișcă și vaporul în valurile oceanului și să te simți ca și când ai fi și tu acolo, pe vapor, în mijlocul apei. E fain și să te plouă. Și, pe lângă astea, cel mai fain e să simți mirosul ăla de mare și să-ți adie vântul prin păr. Simți parcă cum treci dincolo de ecranul ăla, direct în mijlocul acțiunii. Ceea ce e foarte tare.

Experiența asta 4Dx cred că e cea mai tare experiență pe care am trăit-o vizionând un film. Te face să trăiești totul la o altă intensitate. Chiar vă recomand să mergeți și să vedeți un film în 4Dx. O să vă placă tare mult, sunt sigură!

You may also like

Leave a Comment