Salutare! Aici Daniela, cea care a văzut acest film, Ghost in the shell, știind că este făcut după un anime japonez, dar fără să vadă acest anime în schimb. De asemenea, aceeași Daniela, după ce a văzut o grămadă de filme cu și despre inteligența artificială, îl găsește chiar diferit față de majoritatea oamenilor care-l consideră un clișeu (acuma, fiind vorba între noi, despre orice film din orice domeniu am putea spune că e clișeic, pentru că a mai fost cel puțin unul înaintea lui pe aceeași temă). Ce cred eu că ar conta cu adevărat este cum s-a expus de fapt o altă poveste din lumea asta a inteligenței artificiale. Și mie mi s-a părut că ar fi fost expusă deloc clișeic și chiar într-un mod foarte captivant.
Povestea filmului Ghost in the shell
La fel ca în anime (ăla pe care nu l-am văzut și pe care nici nu l-aș vedea, că nu-s anime-urile genul meu, nu-s în target după cum zic unii), într-o Japonie în care omenirea ajunge la o tehnologie atât de avansată încât oamenii au creiere cibernetice și în aproape orice există un cod în spate, Major (Scarlett Johansson) este un hibrid unic de om-cyber, experimentul unei companii cibernetice, Hanka robotics. Ea este arma companiei în lupta împotriva hackerilor și a atacurilor cibernetice, o armă care ajunge să fie folosită chiar împotriva celor care au creat-o, din cauza minciunilor care stau la baza existenței lui Major.
Povestea filmului Ghost in the shell se complică atunci când Major află un adevăr cumplit, pe care poate să-l perceapă la un nivel cât se poate de uman, cât și cu ieșirea la suprafață a unui personaj misterios care punea bețe în roate firmei Hanka robotics.
Ce mi-a plăcut în filmul Ghost in the shell
Mi-a plăcut enorm de mult povestea. Nu mi s-a părut neapărat clișeică. Mi s-a părut chiar că îmbină perfect știința existenței noastre (creată de, habar n-am, Univers) și știința existenței roboticilor, a ciberneticii și a tehnologiei în general (creată de omenirea asta super inventivă). E un film care, dacă ar fi să o dăm în partea ai serioasă, chiar foarte serioasă, la modul cum evoluează în ziua de azi tehnologia, ar trebui să ne ridicăm niște semne de întrebare în privința direcției în care ne îndreptăm. Poate că nu-ți vine să crezi că am ajunge acolo, dar nici Ștefan cel Mare n-ar fi crezut că noi o să zburăm vreodată cu avioane în 12 ore de pe un continent pe altul, ori că o să ajungem să comunicăm instant prin niște cutii cu oameni aflați la mii de kilometri.
Mi-au plăcut mult și efectele. Și pentru efecte chiar îți recomand să te duci să vezi filmul în IMAX. O să dea un mare plus filmului tot spectacolul ăla de efecte. Uneori efectele au fost cele care m-au făcut să fiu cu sufletul la gură și nu povestea. Nu toate, dar unele au fost chiar foarte bune.
Mi-au plăcut și așa numitele clișee. Mie nu mi s-au părut ca fiind ca nuca în perete ci, ba din contră, completând povestea cibernetică, în care alți roboți creează un robot umanizat, cu un creier uman încorporat într-o celulă. Clișeele alea erau o doză de umanitate într-un film cu metale și oameni răi.
De ce să mergi și tu la film?
Dacă ești pasionat de inteligența artificială, de cibernetică, roboți, oameni combinați cu roboți, tot ce ține de coduri informatice și așa mai departe, eu cred că filmul Ghost in the shell este pentru tine. O să-ți placă într-un fel sau altul, depinde și de așteptările tale, dar nu cred că o să-ți displacă. Așa că dacă n-ai ce să faci în weekend-ul ăsta, sau într-o seară după muncă, zic să te duci să-l vezi.
Și zic să te duci să-l vezi și dacă nu ești pasionat de roboți. Poate că și pe tine te frământă întrebarea despre unde naiba ne îndreptăm cu toată tehnologia asta.
Ghost in the shell a intrat în cinematografe din data de 31 martie 2017 și este distribuit de RO Image.
Sursă YouTube (user Movieclips Trailers)