Home Personal Tu când ai investit ultima dată în tine?

Tu când ai investit ultima dată în tine?

by Daniela Bojincă
dezvoltare personala

dezvoltare personala

Lumea asta este într-o continuă evoluție și schimbare. Iar tu, poate fără să-ți dai neapărat seama, te schimbi odată cu ea. Important, însă, este cum te schimbi. Cum decizi să evoluezi sau, din contră, să involuezi. Totul depinde de acțiunile tale. Dacă stai pe loc, fără să faci nimic și aștepți să-ți pice chestii din cer, fii sigur că ai să involuezi din punct de vedere personal, emoțional, profesional și cum mai vrei tu. În schimb, dacă iei atitudine și încerci să ieși din zona ta de confort și să te provoci zilnic să faci ceva, evoluezi. Evoluezi pentru că înveți lucruri noi, indiferent că repeți aceeași chestie zi de zi. De fiecare dată când repeți ceva, o faci într-un alt mod și, automat, înveți câte ceva.

Drept urmare, când ai investit ultima dată în tine? Când ai făcut ceva pentru tine? Când ai lăsat deoparte totul și ai zis: „Gata, băi, chestia asta-i pentru mine! Azi mă focusez pe mine!”

Eu, spre exemplu, fac asta zilnic. Zilnic mă focusez pe mine și zilnic investesc în mine. Și n-am vreo rețetă după care să fac asta. Treaba la mine e simplă: zilnic ies din casă. Și, prin ieșitul din casă, eu consider că investesc în mine căci, de fiecare dată, cunosc oameni noi de la care am ce învăța. Sau pur și simplu am parte de experiențe noi.

Să ies din casă zilnic, pentru mine, reprezintă o provocare. Mă provoc să fac ceva. Mă provoc să văd lumea din jurul meu și să învăț zilnic lucruri noi, fie că îmi iau drept reper un exemplu de AȘA NU!, ori de AȘA DA! Dacă aș sta în casă, m-aș plafona. N-aș ieși din zona mea de confort și n-aș prea face mare lucru. Aș rămâne acolo, în bula mea de lene absolută.

schimbarea incepe cu tine

Când ies din casă și cunosc oameni sunt activă. Sunt energică și, recent, mi s-a spus că zâmbesc mereu. În casă, în schimb, am impresia că sunt cea mai tristă și antisocială persoană din întreg Universul.

În plus, mie îmi place să cunosc oameni. Să-i studiez și să-i analizez. Să văd ce am de învățat de la ei, astfel încât să mă formez pe mine și să-mi fac upgrade zilnic propriei persoane. Pentru mine, asta, este o adevărată provocare căci, după cum spunea și nu știu ce mare filosof, să lucrezi/interacționezi cu oamenii e cel mai dificil lucru.

Acum, dacă nu te simți motivat, sau pur și simplu n-ai chef, dar ai vrea să investești în tine, eu cred că ai nevoie de un stimul. Să fii împins la spate de cineva. Iar aici intervine David Mitran, Optimistul Blogosferei Oltenești, care își propune să se provoace și în același timp să te provoace și pe tine să faci lucruri în decursul unui an de zile, prin intermediul platformei FiiOptimist.ro. Adică să ai parte de experiențe și să te dezvolți. Să evoluezi. Să-ți faci un upgrade. Să investești într-o versiune mai bună a ta.

Nimic nu e mai frumos ca, din timp în timp, să te uiți în spate și să vezi cum și cât ai evoluat. Mândria aia, din momentul ăla înainte, te va motiva să nu pierzi pasul și să te ți în continuare de treabă. Doar că, pentru început, ai nevoie de un stimul. De un șut în fund, ca să zic așa. Știi tu vorba aia: „Orice șut în fund, un pas înainte!”. E adevărată.

David Mitran are un plan pe partea de dezvoltare personală, pe tot anul, pe care te invit să-l analizezi pe platforma lui și să vezi dacă ăsta este „șutul în fund” suficient de puternic care te-ar motiva să te dezvolți, să te motivezi zilnic și să investești în tine.

E important să înveți să faci lucruri și numai pentru tine, să fii puțin egoist, ca să poți să faci și pentru alții. Ca să dai ceva, trebuie să ai de unde. Și ca să ai de unde, trebuie să investești în tine. E ca un cerc. – Daniela Bojincă, filosof contemporan (mai nou)

You may also like

4 comments

Loredana decembrie 8, 2015 - 10:21

Am investit de curand in dezvoltarea mea, ceea ce m-a facut sa am si mai multe intrebari – sunt constienta ca e de bine! 🙂

Reply
Daniela Bojincă - Pishky decembrie 8, 2015 - 14:48

Normal că e de bine. Când îți pui întrebări, cauți răspunsuri. Când afli răspunsurile, te dezvolți. 😀

Reply
Dan Munteanu decembrie 11, 2015 - 15:48

Investitia in mine inseamana sa ma educ permanent, prin ascultarea de audiobooks, urmarit de materiale educationale.
Cred ca o parte din investitia in mine inseamna si sa ma ‘decuplez’ de la ce inseamna Media (TV, ziare de scandal, show bizz).
Cam tot ce imi tine mintea intr-o forma buna, ma ajuta sa gandesc si sa iau decizii bune pentru mine se pune ca si investitie in mine (sport, mancare mai sanatoasa, auto-educatie)
Un articol frumos, care-i indeamna pe oameni sa-ti urmeze exemplul.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky decembrie 12, 2015 - 16:08

Mulțumesc frumos. Mă bucur dacă este util și îndeamnă oamenii să facă ceva.
Nici eu nu mă uit la TV și mă simt tare câștigată. Am mult mai mult timp să fac alte lucruri faine și, uite așa, să învăț lucruri noi.

Reply

Leave a Comment