Jaf cu stil – sau cum am învățat să sparg o bancă

by Daniela Bojincă
jaf cu stil

Am văzut aseară filmul Jaf cu stil cu Morgan Freeman, Michael Caine pe numele său real  Maurice Joseph Micklewhite, Alan Arkin și Joey King. Un film pe care îl așteptam de când i-am văzut prima dată trailer-ul. Speram să aibă umorul ăla specific actorilor vechi în branșa asta, în special umorul cu care ne-a obișnuit deja Morgan Freeman în filmele în care a jucat. Apoi, pe lângă umorul ăsta specific lor cu care deja ne-au obișnuit prin toate filmele în care au jucat, așteptam filmul ăsta și pentru Michael Caine care, de fiecare dată, mi-a adus aminte de bunicul meu din partea tatălui. Seamănă așa puțin. Are ceva ce aduce a bunică-miu. Și care mie-mi place, căci bunicul a fost întotdeauna feblețea mea.

jaf cu stil

Povestea filmului Jaf cu stil

Willie (Morgan Freeman), Joe (Michael Cane) și Albert (Alan Arkin) locuiesc unul lângă altul în același cartier și sunt prieteni buni de mai bine despre 30 de ani. Trecuți de vârsta de 70 de ani, după ce au luat mai bine de o viață de om într-o companie, află că din cauza unor probleme firma se va externaliza tocmai în Vietnam. Și din cauza asta pensiile lor nu or să mai fie plătite, pentru că fondul ăla de pensii o să se folosească pentru o cu totul altă treabă.

Faliți. Cu rate la bancă. Cu Joe în ipostaza de a rămâne pe drumuri împreună cu fiica și nepoata sa pentru că nu-și poate plăti rata creditului pentru casă, cei trei deci să spargă propria bancă care-i păcălise prin contract. Pe principiul: niciodată nu ești prea bătrân să te răzbuni, oamenii ăștia chiar ajung să spargă banca într-un jaf cu stil. Mare stil.

Însă o serie de aventuri îi așteaptă până să jefuiască banca, cât și după aceea. Aventuri pe care te invit să le trăiești alături de cei trei bătrânei simpatici.

Ce mi-a plăcut la filmul Jaf cu stil

Mi-a plăcut povestea, desigur. Tot șirul poveștii mi s-a părut extrem de logic. Când îți dai seama, după 70 de ani de viață, 30-40 de muncă, că s-ar putea să rămâi fără nimic, cam vrei să-ți bagi picioarele în ea de viață. Și să te răzbuni, așa cum simți că sistemul se răzbună pe tine și, după o grămadă de ani de muncă, în care ai făcut parte din masa aia care a susținut statul, să vezi că el nu te mai ajută cu nimic. Își ia mâna de pe tine și rămâi al nimănui. Ceea ce e fain în povestea asta e că, oricât de dramatic sună ce-am spus eu aici, cei trei se răzbună într-un mod foarte comic și amuzant. E un fel de comedie a dramei. Și e foarte interesantă faza asta.

Mi-a plăcut partea asta de trista comedie a vieții. Că despre asta e vorba până la urmă. De cum viața îți dă niște șuturi în fund și tu faci haz de necaz încercând să mergi mai departe și să faci să fie bine în ultimii ani pe care îi mai ai de trăit pe acest pământ. Întotdeauna mi-au plăcut filmele astea care preia o posibilă parte din viața unui om și merg mai departe cu povestea.

Apoi, mi-a plăcut că uneori s-ar putea să te regăsești și tu în film. Și să ți se facă dor de cei de-acasă. De bunici. De părinți. Sau poate de creditele de la bancă. De viața asta care te pune să muncești 30-40 de ani ca să spui și tu într-un final că ai o casă. Pe care o lași la suprafață când tu intri la 2 m sub pământ.

Mi-a plăcut la nebunie și umorul. Morgan Freeman, Michael Caine și Alan Arkin fac o treabă minunată în privința umorului, alături de Joey King. Am râs chiar cu lacrimi uneori. Și e unul dintre puținele filme care chiar mi-a plăcea să-l mai revăd. În general nu-mi place să văd un film de două ori.

Cum am învățat să sparg o bancă?

Dacă așa am zis în titlu, am zis să și scriu despre asta. Ei bine, să știi că am învățat din filmul ăsta că sunt niște reguli stricte pe care trebuie să le respecți. De exemplu, un jaf e precum un dans. Trebuie să fie mereu în sincron cu timpul în care poliția ar putea ajunge cel mai repede în locul în care tocmai ai dat spargerea. Cât și multe alte reguli. Dar astea o să te las pe tine să le afli din timp.

De ce să mergi și tu la film

Eu ți-l recomand în perioada asta, cu zile libere. E un film pe care cred că ar trebui să-l vezi cu familia. Să râdeți împreună. Și să reflectați asupra vieții voastre tot împreună. 

Filmul Jaf cu stil o să apară în cinematografe din data de 14 aprilie 2017, fiind distribuit de Freeman Entertainment. Fix înainte de sărbătoarea asta a Paștelui. Așa că fă-ți timp împreună cu familia și bucurați-vă de ceva timp împreună, la cinema.

Sursă YouTube (user Warner Bros. Pictures)

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More