Home Personal Liceana șantajistă din Târgu-Jiu bla bla bla

Liceana șantajistă din Târgu-Jiu bla bla bla

by Daniela Bojincă
liceana santajista

liceana santajista

De mai bine de o săptămână citesc într-un ziar din Gorj despre o liceană șantajistă de la Liceul Teologic din Târgu-Jiu. Rețineți sintagma cheie: Liceul Teologic – asta ca să vedeți ce educație primesc ăștia de prin liceele teologice și ce-i învață pe ei popii (NIMIC!): pardon, mă scuzați, sunt inițiați pe sfântul drum către furt și șantaj.

Tipa asta, liceana șantajistă din Târgu-Jiu, așa cum a poreclit-o presa, a înșelat o grămadă de alte tipe, sub diverse texte și scenarii. Unul dintre cazuri, practic cel mai important, este și cel în urma căruia s-a ales cu plângere la poliție, anchete și arest la domiciliu: după ce a șantajat o copilă de vreo 13 ani cu niște poze indecente din telefonul fetiței, cerându-i bani și bijuterii, fata s-a plâns la părinți și uite așa a ajuns liceana noastră denunțată la poliție. Știți voi faza aia, ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Apoi, au mai prins curaj și alții și și-au spus oful cum le cerea liceana șantajistă bani, bijuterii, ori le vindea genți pe care își lua banii dar nu le mai trimitea niciodată și așa mai departe. În fine. N-am să dau eu aici prea multe detalii, că ar înseamna să scriu un articol de zeci de mii de cuvinte. Toate detaliile sunt în ziarul Gorj Exlusiv.

Eu, acum, stau și mă întreb alte lucruri.

1. Unde au fost părinții și profesorii?

Tipa asta, al cărei nume nu-l dau eu, că nu-i neapărat treaba mea asta, a fost transferată interdisciplinar din colegiul în care am studiat și eu patru ani de zile (Tudor Vladimirescu), în Liceul Teologic. Apăi, dacă lucrurile au stat așa și a fost mutată interdisciplinar, mă întreb și eu ce mama naibii au păzit părinții ei? Nu e clar că copilul ăsta are o problemă? În plus, și-n Teologic avea media 7 la purtare. Nu e clar că fata asta avea nevoie de ajutor? De consiliere? De ceva din partea părinților și din partea instituțiilor de învățământ? Pentru ce naiba ia banii consilierii ăia din școli? Și, oare, rolul unui profesor este doar de a-și trânti catalogul pe catedră, a-ți preda niște chestii fără să-și dea prea mare interes, a-ți pune niște note și atât? oare nu e rolul lor să-ți fie și apropiați? Să te ajute? Să te sprijine dacă te observă un copil cu probleme? Să te sfătuiască și să te îndrume? Până la urmă sunt niște formatori nu doar intelectuali, ci și de caracter. Dar nu, lor nu le prea pasă decât să-și semneze condica și să-și ia salariul.

Desigur, problema asta a plecat din familie. Undeva acolo, între ea și părinții ei s-a produs un declick de a ajuns să șantajeze oamenii și să fure. Mereu se întâmplă așa. Bineînțeles, nu putem da vina nici pe părinți, nici pe școală, până la urmă fiecare este responsabil de ceea ce alege să facă în viață. indiferent ce ți se întâmplă, poți alege dacă faci bine sau faci rău. Însă, rolul părinților și al școlilor în care ea a învățat trebuia să fie unul de consiliere și de îndreptare.

Doar că, așa cum am spus indirect și mai sus, școlilor nu le pasă. Profilor nu le pasă. Și asta e din ceea ce am văzut eu prin Tudor aka liceul de elită din Târgu-Jiu, unde liceenii se droghează prin băi (nu toți, desigur; sunt și copii excepționali în liceul ăla, care fac performanțe și care muncesc din greu și sunt și profesori mega geniali cărora le pasă de tine… doar că sunt prea puțini la număr, ca peste tot de altfel) – și nu, nu e ăsta un secret pentru nimeni. Nici măcar pentru conducere. În Tudor nu încearcă mai nimeni să te ajute. Vin la catedră, trântesc catalogul, aruncă niște note, mai predau ceva și cam atât. Nu le pasă dacă ai probleme. Asta e strict problema ta. Nu le prea pasă nici dacă ești bolnav. Eventual, te iau în derâdere. Ca să fii băgat în seamă, trebuie să fii pupincurist în față și să-i înjuri pe la spate.

2. Ce e în capul ălora care împrumută aiurea?

Tipa, liceana șantajistă, pe lângă faptul că șantaja oamenii, le cerea și bani cu împrumut unora. Acum, ce e în capul lor de împrumută așa, oricum și pe oricine? Când împrumuți pe cineva, trebuie să ai și tu maximă încredere în persoana respectivă. Să-ți fie, habar n-am, cunoștință foarte bună, prieten foarte bun, în care să ai încredere că-i om de treabă. Și, mai ales când vine cu faze de genul: „Bă, dă-mi 70 de lei până poimâine, că-ți dau eu 150”. WTF, guyz?! Voi gândiți? Adică n-are 70 de lei acum, da îți dă după 150 de lei. Nu miroase a făcătură? Pe bune? Eu cred că vă cam meritați soarta. :))

3. Ce e în capul ălora care cumpără de la oricine de pe internet?

Vindea genți, poate și alte produse, dar despre genți știu eu, prin diferite grupuri de Facebook. Le lua banii la tipe și apoi nu le mai trimitea nicio geantă. Acum, tu, cum naiba poți cumpăra genți de la oricine, așa, doar hai să-ți fac transfer bancar și-mi trimiți tu produsul. treaba asta se face, de obicei, cu siteuri din astea mari, în care ai încredere, care îți trimit o factură proformă și așa mai departe, dacă vrei să plătești online. Dacă nu, plătești ramburs, când sosește coletul și nu-ți iei țeapă. Cum naiba să plătești uneia, pe internet, fără să ai produsul. Plătești ramburs, în pana mea… și nu îți iei absolut nicio țeapă.

Acuma, dacă tipa a reușit să-i înșele în halul ăsta de penibil, înseamnă că a fost cu mult mai deșteaptă decât ei. Dar, cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, după cum deja am mai spus, a mușcat-o și ea. Și rău. Bine, eu, la cât de dură mă cunosc, nu prea cred în regretele ei. Nu cred că a învățat mare lucru din asta, chiar dacă și-a recunoscut fapta și postează mesaje de regret pe Facebook. Și, deși o văd și pe ea ca o victimă a sistemului și a familiei și chiar a ei că nu a știut să fie stăpână pe sine, eu i-aș fi dat câțiva ani de pușcărie, dar să stea închisă. Adică una care fură o găină, primește trei ani și ea care amenință, înșeală și fură primește vreo 60 de zile arest la domiciliu și anchetă? Prea puțin! Mult prea puțin!

You may also like

9 comments

Anonim februarie 11, 2016 - 15:04

Bună!
Imi pare rău că trebuie să te dezamagesc dar la Liceul Teologic nu se invata asemenea materii,respectiv ,,furt” și șantaj;<>,eleva asta a avut asemenea moravuri se pare dinainte de a ajunge la liceu,si pana la urma care e treaba cu liceul?
Educatia in familie ar trebui sa conteze,cei 7 ani de acasă.Daca parinti ei stiau bine despre fata lor ce obiceiuri are,trebuia sa ia masuri cu mult inainte de a se intampla si mai mari.Iti citesc blogul,te apreciez,dar ce scri tu aici nu reflecta realitatea,iti spun asta pentru ca stiu ce vorbesc.Iar „popii” sunt pe profilul numit pastorala/teologie ortodoxa,ci nu filologie.
O zi frumoasă!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky februarie 11, 2016 - 15:09

Heei, bună! Mersi fain de comentariu.
După cum bine cred că ai observat, am subliniat asta și în articol: unde naiba au fost părinții ei când fata asta a început să o ia pe arătură? unde a fost taică-su când au venit oamenii ăia la el să-i ceară banii pe care fata îi furase și i-a achitat el datoriile, ca să zic așa? Chiar am subliniat asta și sunt, în mare măsură, de acord cu tine.

Cunosc copii din Teologic de toată isprava. Dar majoritatea sunt niște pramatii. Și, îmi pare rău să-ți spun, dar popii, în mare parte, sunt niște hoți: deși plătești taxe, îți ia bani la botez, la înmormântare, când vin cu icoana prin casă și așa mai departe. Bine, recunosc, cunosc și popi ok :D.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky februarie 11, 2016 - 15:15

În plus, pe Facebook, cineva chiar mi-a comentat asta: Cristina Stefurac – Eu am problema cu liceenii din Teologic…. ca fumeaza ca serpii in scarile blocului meu frown emoticon raman chistoace.. fum, coji de seminte…. pahare de cafea si diverse ambalaje. Plus ca e o adevarata „placere” sa fac slalom printre ei cu copiii, si sa inhalam fumul ala, chit ca e pentru cateva secunde… fed up!

Reply
Gabriela februarie 11, 2016 - 16:08

Povești din astea sunt dintotdeauna (sau cel puțin existau și acum 8 ani când eram eu în liceu). Am terminat la cel mai bun liceu din oraș și am interacționat acolo cu toate grupurile – am învățat că nu poți judeca din afară, cum nu poți nici generaliza.
Lumea adolescenților este ca un soi de bulă, separată de cea a adulților sau a celor mai tineri. Mulți părinți nu înțeleg ce fac copiii lor pe net, mulți profesori au obosit să-și mai bată capul sau nu mai pot ține pasul. Sistemul de educație formală și informală (de acasă) e atâta de plin de probleme, că nici nu ai de unde să începi.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky februarie 11, 2016 - 22:36

Sunt total de acord cu tine. Nu generalizez. Tocmai. Dar nu poți spune că e numai vina ei. Sau numai vina celorlalți. Cu toții au vina lor.

Reply
law3331 februarie 12, 2016 - 08:10

…. Bine, dar şi un copil de 13 ani, să aibă poze compromiţătoare ! în telefon. Unde erau părinţii fetiţei şantajabile ? Pentru o aşa faptă, tot timpul trebuie două părţi , poate pe acelaşi calapod – „şmecherul şi fraierul”. … când se întâlneşte mutul cu prostul….

Reply
Daniela Bojincă - Pishky februarie 12, 2016 - 10:53

Da. Adevărat. Damn it, că am avut asta în gând când am scris articolul și am trecut peste. Am uitat de partea asta. M-a luat valul. Că și eu îmi pun întrebarea asta: părinții fetei de 13 ani unde au fost? 😀

Reply
bycrysty februarie 12, 2016 - 10:27

Articolul este super ok, o singura problema teapa iti poti lua si ramburs. Cel mai simplu este sa trimita o sticla cu apa in colet, dupa ce ai platit nu mai poti cere banii inapoi, la fel cum nu poti verifica coletul inainte de plata. Metoda cu ramburs este ok pentru client, asta daca nu primeste altceva in pachet, dar pentru vanzatoare poate insemna o reala teapa, in momentul in care clientul nu ridica un colet cu ramburs vanzatorul plateste pe putin 15 Ron ca sa il ridice, la care mai adaugam de cei 15 Ron dati la trimitere.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky februarie 12, 2016 - 10:54

Da, știu ce zici. Ai și tu dreptate. Dar e aiurea, oricum, să crezi așa orbește și să comanzi de la oricine, nu?

Reply

Leave a Comment