Home Filme The 100 – un serial despre un posibil viitor al Pământului

The 100 – un serial despre un posibil viitor al Pământului

by Daniela Bojincă
the 100

Astăzi vreau să-ți recomand un serial, The 100, care pe mine m-a mișcat puțin așa. Eu sunt o persoană care, atunci când vede un film, un serial, o poveste care pare cât de cât posibilă într-o zi, mereu se întreabă cum ar arăta cu adevărat lumea dacă mare din povestea aia ar fi, cândva reală. Așa e cu și cu The 100. Mă întreb serios, având în vedere direcția asta în care se duce lumea, cum va arăta Pământul peste 100 de ani. Dar peste 200 de ani. Și ce s-ar întâmpla cu adevărat dacă toate rachetele nucleare ar fi activate? Oare chiar n-ar mai fi viață pe Pământ, sau ar exista niște supraviețuitori?

Înainte să intru în sesiune, cu doar câteva zile, scumpa mea prietenă Kania s-a gândit că n-am de ce să mă plictisesc și mi-a recomandat acest serial. Iar eu, copil cuminte, m-am apucat numaidecât de el. Mi-a plăcut trailerul de prezentare și ce-mi povestise el. E o posibilă relatare a unui viitor sumbru al omenirii.

the 100

Povestea serialului The 100

Povestea începe, practic, cu 100 de ani mai devreme decât acțiunea efectivă din serial. Acum 100 de ani, cumva, liderii politici au hotărât să distrugă lumea activând toate rachetele nucleare. Prima fiind China. Sau cel puțin așa se știa, la început, până să se descopere adevărul pornirii celui de-al treilea război mondial, războiul final.

În spațiu, marile puteri ale lumii avea stații spațiale. Și, în ziua bombardamentelor, cele 12 stații spațiale au hotărât să-și schimbe traiectoria una spre alta astfel încât să formeze o națiune în spațiu, denumită Arca și să supraviețuiască 100 de ani până când Pământul avea să fi absorbit radiațiile nucleare, iar acesta să fie din nou locuibil.

Zis și făcut. Arca avea legi stricte. Voiau să formeze o națiune care să nu mai dăuneze oamenilor din jur. Așa că, pentru a se asigura că stârpesc răul încă din față, oricine comitea și cea mai neînsemnată greșeală, dacă era peste 18 ani, era aruncat în spațiu. Iar cei sub 18 ani erau puși în închisoare și reevaluați la împlinirea vârstei de 18 ani.

97 de ani mai târziu, 100 de deținuți adolescenți sunt sacrificați și trimiți cu o rachetă pe Pământ, pe care îi urmăreau cu ajutorul unor brățări, ca să vadă dacă Pământul a devenit locuibil.

Pământul nu doar că era locuibil, ci chiar existau și Pământeni care supraviețuiseră marelui război nuclear. Lumea însă, ca civilizație, se întorsese undeva în epoca de fier.

Continuarea poveștii din The 100

Au apărut 4 sezoane până acum. Și toate sunt efectiv despre supraviețuirea pe Pământ, printre niște barbari, printre radiații care aveau să fie fatale în doar câteva luni, într-o luptă continuă cu tehnologia lăsată de strămoși pe Pământ și găsirea unei soluții de a supraviețui pe termen lung, fără urmă de războaie barbare și clanuri rivale între ele.

100 de ani mai târziu se pare că omenirea nu a învățat nimic. Iar lupta pentru putere este încontinuu subiectul principal al războaielor și al crimelor. 100 de ani mai târziu se descoperă că obsesia asta pentru tehnologie avansată, pentru dezvoltarea inteligenței artificiale este din ce în ce mai dăunătoare și că, la un moment dat, s-ar putea să ne scape de sub control și să fie tocmai ceea ce ne va distruge. Doar că noi suntem prea încăpățânați să vedem și să înțelegem treaba asta. 

Personajele din The 100

În lupta aceasta pentru supraviețuire îi avem în rolurile principale pe Clarke Griffin (Eliza Taylor),  Abigail Griffin (Paige Turco), Bellamy Blake (Bob Morley), Octavia Blake (Marie Avgeropoulos), Marcus Kane (Henry Ian Cusick), Monty Green (Christopher Larkin), Thelonious Jaha (Isaiah Washington), Reven Reyes (Lindsey Morgan), Jasper Jordan (Devon Bostick), John Murphy (Richard Harmon) plus multe alte personaje care fiecare are rolul său mai mult sau mai puțin important.

Îmi plac toți cei enumerați mai sus. Însă preferații mei sunt Bob Morley în rolul lui Bellamy Blake și Richard Harmon în rolul lui John Murphy. John Murphy este un personaj pe care tinzi să-l urăști cu aproape fiecare scenă. Însă, datorită rolului său atât de bine construit, datorită poveștii care stă în spatele comportamentului său, ajungi să-l iubești, să-l înțelegi și să-i aprobi faptele. Iar Bellamy Blake e un personaj care se zbate între decizii. Niște decizii care sunt atât de greu de luat când e vorba de supraviețuirea în armonie a tuturor pe o bombă cu ceas

Fiecare personaj în parte are o poveste frumoasă în spate. Un rol cheie. Fiecare în parte contribuie la dezvoltarea unei povești demențiale despre viitor. O poveste care, pe cât de SF pare, pe atât de reală poate să fie. Și asta nu e doar meritul scenariului, ci și a personajelor care îi dau viață.

Îți recomand acest serial să-l vizionezi cu atenție și cu băgare de seamă. Și, dacă ai idei SF pentru inteligența artificială, să te gândești de două ori înainte care ar putea să fie consecințele.

Trailer primul sezon și povestea de început

Sursă YouTube (user Warner Bros. UK)

Trailer Sezon 4 – pentru că e cel mai relevant pentru poveste și ce s-ar putea întâmpla vreodată

Sursă YouTube (user tvpromosdb)

 

You may also like

2 comments

Mihai Pintilie iulie 22, 2017 - 23:21

Super! Chiar cautam ceva interesant sa vad pana trece caldura! Merci!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 24, 2017 - 18:15

Eu am terminat și sezonul 4. Ultimul apărut anul ăsta. Mi-a plăcut la nebunie. Sunt curioasă cum o să continue sezonul 5 și dacă o să fie la fel de tare ca 3 și 4. Sper să-ți placă. Primul e mai plictisitor. Dar apoi începe să fie chiar foarte tare serialul.

Reply

Leave a Comment