The Circle este tipul ăsta de film care te lasă cu o grămadă de întrebări la care nu poți să găsești un răspuns mulțumitor. Practic, pentru fiecare întrebare ai câte două răspunsuri: și da și nu. Și pentru fiecare ai putea găsi argumente valabile. Iar în mintea ta se va da o bătălie între propriile argumente pro și contra astfel încât nici nu știi ce să mai crezi.
Uite aici un caz concret. Ce părere ai despre transparența indivizilor, fie ei persoane publice sau nu? Dar nu chiar așa, în orice context. Ci în contextul de a crea o lume transparentă. La nivel mondial. Eradicând, astfel, o mare parte din rău. Pentru că, atunci când ești transparent și toată lumea poate să știe ce, cum, unde și când faci un anumit lucru, ai cu siguranță grijă cum îl faci. Ca să nu existe posibilitatea de a fi judecat în vreun fel pentru ceva rău și, eventual, condamnat. Corect? Corect!
Și, ca să te fixez și mai bine în context, am să-ți mai dau un exemplu și mai concret. Imaginează-ți că transparența asta, a tuturor, prin intermediul internetului, poate să găsească oamenii dați în urmărire în, să zicem, mai puțin de 20 de minute prin recunoaștere facială. Prin faptul că cei care dețin un cont pe o anumită platformă împărtășesc informații publice la nivel global, în timp real. Și prin faptul că există camere care ne urmăresc tot timpul. Sună tare, nu? O lume mai puțin periculoasă în care poți, poate, să previi un atentat pentru că vezi mereu ce se întâmplă, când se întâmplă și unde se întâmplă.
Dar ce te faci atunci când toată povestea asta poate să omoare, de fapt, oamenii? Pentru că, da, există și cazuri nefericite. Cazuri în care oamenii vor să-și păstreze intimitatea și să nu fie pe deplin transparenți. Cazuri în care oamenii vor să iasă, liniștiți, la pădure fără să mai știe și alte milioane de oameni despre lucrul ăsta. Și să poți, astfel, să fii doar tu cu tine. Și natura. Ai nevoie și de astfel de momente în viață. De intimitate.
Deci, ce faci cu transparența asta? Ce faci cu internetul? Ce faci cu direcția asta în care merge social media? Ce faci cu toată nebunia asta pe care o creează? Cum manageriezi toate argumentele pro și contra? E bine? E rău? Dacă da, cum e mai bine, sau cum e mai rău? Fix despre asta este filmul ăsta, privind toată nebunia asta a internetului și a unei lumi perfecte, condusă de companii de succes.
Povestea filmului The Circle
Un gigant precum Facebook, doar că se numește The Circle în film, este o platformă ce oferă o experiență completă din toate punctele de vedere tuturor utilizatorilor: de la experiența asta social media prin postări și așa mai departe, până la cumpărături online prin intermediul platformei și identități transparente. Practic, având cont pe platforma respectivă, The Circle, toată lumea știe totul despre tine și tu știi totul despre toată lumea. Asta, desigur, dacă îți completezi toate câmpurile pe care ți le pune la dispoziție platforma (exact cum este și pe Facebook).
Doar că cei de la The Circle inovează mereu pe principiul: „Knowing is good. Kowing everything is better.”. Așa se face că, prin transparența asta pe care o adoptă utilizatorii, cei care controlează platforma pot știi mereu cine ești, ce faci și unde ești în momentele respective,iar toate informațiile astea sunt stocate și pot fi accesate oricând. Lucru care are și avantajele și dezavantajele lui.
Mae (Ema Watson) se angajează în cadrul acestei companii, The Cirlce. Și de la o simplă angajată a departamentului de suport clienți ajunge să aibă un cuvânt de spus în compania pe care Bailey (Tom Hanks) o conduce. Asta până în punctul când transparența asta totală la care se supune ajunge și lipsa de intimitate ajunge să o extenueze și să fugă, la propriu, de toată tehnologia asta nebună.
De ce să vezi acest film
Am să îți argumentez treaba asta foarte pe scurt și la obiect. Pentru că subliniază niște chestii actuale înspre care tinde lumea și pe care (unele dintre ele), poate deja le-a bifat. E despre activitatea utilizatorilor pe internet și cum pot fi ei predispuși urmăririi și lipsei de intimitate. E un film care îți ridică multe semne de întrebare și te face, măcar puțin, să te gândești de două ori înainte să postezi ceva pe Facebook sau oriunde altundeva pe net: despre lucrurile care îți plac, locurile care îți plac, activitățile pe care le faci și, astfel, să poți să fii previzibil oricărei mișcări și situații. Sunt lucruri pe care trebuie să învățăm să le păstrăm pentru noi și să nu le afișăm chiar public, dacă vrem să avem intimitate. Pentru că e o lume periculoasă.
Filmul, ca atare, nu poți spune că e o capodoperă. Dar este un film foarte bun. E o realitate mult prea izbitoare, ca să zic așa. E actualitatea. Și viitorul în același timp. Care pare să fie crunt cu argumentele potrivite.
The Circle o să intre în cinematografe din data de 5 mai 2017 și este distribuit de Ro Image 2000.
Sursă YouTube (user STX Entertainment)