Home Filme The theory of everything – Teoria întregului

The theory of everything – Teoria întregului

by Daniela Bojincă
the theory of everything

Astăzi am fost la film cu Emil, cu Iulia care are blog în mentenanță încă de când a fost lansat și cu Sofia. Ne-am dus la Gala de premiere a filmului The theory of Everything în România, căci după cum bine știm în străinătate a apărut încă de anul trecut.

Scumpul și dragul de Emil mi-a spus să fiu pe acolo pe la 19:30. Apoi, când îl sun cu o oră înainte că mă pregătes să iau metroul, mă ia cu din alea că: „Aaaaaah, tu întârzii!!!! Filmul începe la 19:30, dar nu ajungi într-o oră de la Lujerului la Piața Sudului. Ar fi trebuit să fii aici pe la 19:10, 19:20”. Așa că, dacă Emil vă va spune și vouă să fiți într-un loc la o anumită oră, voi să vă duceți cu juma de oră înainte. Și nu, n-am întârziat. Am ajuns la 19:18:34 (oră, minut, secundă). Și dacă vă întrebați de ce am ținut să vă povestesc o întâmplare care nu are neapărat legătură cu filmul, ei bine am făcut-o pentru că am simțit să fac public faptul că i-am distrus visul lui Emil de a-mi reproșa pe vecie că am întârziat la un film.

Să revenim la filmul The theory of everything.

The theory of everything, în caz că nu știați deja, este un film biografic. El pune în scenă pe micile și marile ecrane ale cinematografelor din lume, viața marelui fizician și cosmolog Stephen Hawking, din timpul facultății, până în momentul în care regina Angliei îi oferă titlul nobiliar pe care îl refuză. Filmul The theory of everything ilustrează destul de amănunțit evoluția bolii lui Stephen Hawking (scleroză laterală amiotrofică), susținerea teze de doctorat, vița intimă cu prima soție și nașterea celor 3 copii, cât și încercarea de  descoperi o ecuație care să demonstreze că timpul a avut, cândva, un început (de aici The theory of everything – Teoria întregului), ecuație pe care o caută chiar și în ziua de azi, dedicându-i-se acestui studiu trup și suflet, sfidând boala ce-l ține din 1963-1964 într-un scaun cu rotile.

În filmul The theory of everything întâlnim, din punctul meu de vedere, două personaje impresionante și cu un caracter puternic. Prima este, evident, Stephen Hawking, iar cea de-a doua este prima lui soție, Jane Wilde.

Sthephen Hawking este impresionant și puternic prin prisma faptului că sfidează boala. Continuă să se lupte și să studieze timpul, încercând în cadrul diferitelor seminarii cu studenții să-i determine să-și continue visul, indiferent de probleme căci, atâta timp cât există viață, există și speranță. Mie una mi-a rămas întipărit acest mesaj și cred că mă voi folosit de el de acum înainte pentru a mă motiva și a reuși. Dacă el a putut, într-o stare deplorabilă, ținut în scaun cu rotile și fără să mai poată vorbi datorită unei intervenții de urgență, cu siguranță și noi putem reuși. În plus, personajul se aseamănă izbitor de mult cu Stephen Hawking, atât în tinerețe, cât mai ales atunci când este în scaunul cu rotile. Interpretarea este, cred, ireproșabilă. Gesturile, mișările, felul cum începuse să vorbească, poziția corpului, toate îi sunt asemănătoare lui Stephen Hawking. Dovadă, poza de mai jos:

stephen hawking

Jane Wilde este impresionantă datorită aceste tării de caracter de care dă dovadă, încercând să-i fie mereu alături lui Stephen Hawking și încăpățânându-se la propriu să-i fie altărui indiferent de greutăți. Și, probabil chiar datorită ei a reușit să treacă peste pragul de „doar 2 ani de trăit”, ajungând din 1964 până în 2015.

Sincer, filmul The theory of everything chiar merită văzut. Pe lângă faptul că este un film biografic, din care poți afla foarte ușor viața lui Stephen Hawking, este și un film motivațional. Un film care te inspiră. Așa că dacă simți că n-ai ce face două ore, ocupă-le vizionând filmul The theory of everything.

Sursă Youtube (user MOVIECLIPS Trailers)

You may also like

2 comments

mikyangel007 februarie 19, 2015 - 08:42

Si eu l-am vazut si m-a impresionat profund chiar daca cred ca situatia lui ar fi fost alta daca se nastea in Romania, ar fi trait doar 2 ani. E un film foarte bun.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky februarie 20, 2015 - 16:12

Din fericire pentru omenire, nu s-a născut în România :D.

Reply

Leave a Comment