Eu am trecut deja prin experiența asta și, ca orice om care a trecut deja printr-o experiență, mă văd în măsura de a da sfaturi astfel încât lucrurile să se termine cu bine pentru toată lumea. Îmi place să încerc să ajut și să împărtășesc altora din experiențele mele.

Drept urmare m-am hotărât să scriu un articol despre cum poți să promovezi examenul de bacalaureat cu o notă destul de mare și fără prea multe griji, împărtășindu-ți din experiența mea.

Desigur, dacă tu vrei să iei bacul ăsta de mai jos, eu n-am nici cea mai mică problemă.

bac

În schimb, dacă vrei să iei examenul de bacalaureat de la sfârșitul celor 12 clase, te invit să-mi citești următoarele rânduri. Te asigur eu că nu-i complicat să faci ceea ce te sfătuiesc, deși te afli cam pe ultima sută de metri când scriu eu acest articol.

M-am gândit mult dacă să scriu un articol cu sfaturi pentru fiecare materie în parte, sau dacă să adun toate sfaturile, pentru toate materiile, sau cel puțin la cele care eu am eu examenul de bacalaureat, într-un singur articol. Iar decizia finală a fost, desigur, să scriu un singur articol. Știu că nu vreți să pierdeți prea mult timpul și că vă place să găsiți informația care vă interesează într-un singur loc. Așa că să începem.

Sfaturi pentru proba la Limba Română de la examenul de bacalaureat

Subiectul 1: Sincer, nu prea știu ce să zic aici. E înțelegerea textului. Trebuie să lucrezi pe text și să cunoști limba română. Să știi sinonime pentru cuvinte, antonime, omonime, să știi ce reprezintă semnele de punctuație în funcție de context și alte din astea. E un subiect ușor la care trebuie să știi câteva reguli de bază: definiția sinonimelor, antonimelor, omonimelor și definițiile semnelor de punctuație. Și să știi să-ți spui opinia despre o anumită sintagmă din text.

Subiectul 2: Personal, mi se pare cel mai ușor subiect. Ce naiba poate fi mai ușor decât să argumentezi ceva? Îți spui părerea ta, pertinentă desigur, despre ceva anume. Despre școală de exemplu și cu ce crezi tu că te ajută 12 ani de zile petrecuți în școală, mai departe în viață. Aici, teoretic vorbind, trebuie doar să știi elementele unei argumentări: introducerea (dacă ești de acord sau nu ești de acord cu propoziția pe care ei ți-o dau ca să pleci de la ea când scrii textul argumentativ), cuprinsul (în care îți expui părerile pro și contra privind subiectul respectiv – se folosesc conectori precum „în primul rând” „în al doilea rând”, „în plus” și alte din astea) și încheierea (cu vestitul „în concluzie”, unde rezumi într-o frază toate părerile tale pro și contra). Gândește-te că porți o discuție online cu cel mai bun prieten al tău și încerci să îi prezinți părerile tale într-un text amplu. Trebuie să fii sincer, ca să fii credibil. Și să nu bați câmpii.
Mai multe despre cum se scrie un text argumentativ, din punct de vedere teoretic, găsești în articolul special de aici. 

Subiectul 3: Deși poate te aștepți să te sfătuiesc să citești comentariile, ei bine nu te sfătuiesc să faci asta. Sfatul meu este să citești operele care-ți intră în programă la examenul de bacalaureat și să știi câteva noțiuni de bază despre autor (anul nașterii, locul, evoluția ca autor) și despre operă (anul când a fost scrisă, în principal). Iar apoi, dacă ai citit, nu ai cum să nu comentezi întâmplările cruciale, care au o importanță majoră în desfășurarea acțiunii, din operă. 
Eu nu sfătuiesc pe nimeni să învețe textele alea date în clasă, sau scrise prin cărți, ca papagalul. Mi se pare cea mai mare prostie și aberație. Trebuie să înveți să te dezvolți tu, să-ți formezi o părere și să ai o părere asupra semnificațiilor metaforelor, sintagmelor și întâmplărilor din opera respectivă.

Sfaturi pentru proba la Matematică de la examenul de bacalaureat

Indiferent de subiect, te sfătuiesc doar să știi formulele și cum să lucrezi pe ele. Subiectele la matematică și exercițiile aferente fiecărui subiect, se bazează pe formule. Fiecare exercițiu are rezolvarea la baza unei formule sau a unui principiu.
Deci învață formulele și să le aplici, ca să știi cum și când să lucrezi cu ele.

Sfaturi pentru proba la Biologie de la examenul de bacalaureat

Indiferent de subiect, sau de anii din care ți-ai ales să dai proba, fie că sunt anii IX-X, fie că sunt anii XI-XII, citește partea de teorie dintr-una din cărțile astea de mai jos, de la Corint. Te asigur eu că mai mult de jumătate de oră, hai o oră, nu-ți ia să citești partea de teorie și apoi să faci niște teste.

biologie-bacalaureat

Eu am dat examenul de bacalaureat la biologie din XI-XII. Mi s-a părut materia mult mai ușoară și mai digerabilă, învățând din ediția de 2014 a acestei cărți. Mi-a prins tare bine. Teoria este foarte bine schematizată și reții lucrurile foarte ușor. În plus, ai și teste pentru examenul de bacalaureat. O să te ajute și încă mai ai timp să o cumperi. E vreo 14 lei pe librarie.net.

Dacă îmi asculți sfaturile astea, fie că ești pe ultima sută de metri, fie că nu, te asigur că nu ai să regreți. Acum, după ce am trecut de examenul de bacalaureat, când privesc înapoi, îmi dau seama că a fost unul dintre cele mai ușoare examene posibile. E la fel ca o lucrare de control, ori ca o teză. Nu-i nimic greu. Nimic ceea ce să nu poți rezolva.

El este, într-adevăr, solicitant din cauza stresului. De aia se și numește, popular, „examen de maturitate”. Pentru că îți testează rezistența ta la stres de fapt și de drept, împreună cu câteva cunoștințe care, într-un procentaj foarte mare, nu te vor prea ajuta în viață. Poate doar noțiunile de la bio.

Important este să nu te stresezi. Bacul e ușor. O să dai apoi peste alte examene mult mai dificile, dar mult mai dificile. Și atunci o să îmi dai dreptate: bacul e la fel ca orice altă lucrare, doar că e mai stresant din punct de vedere psihologic. Orice lucru care se termină, orice etapă, devine un stres la nivel psihologic. Așa e făcut să fie în subconștient. Însă tu poți lucra la treaba asta și poți conștientiza că nu-i nimic greu și că n-ai de ce să te stresezi. E vorba de voință și de relaxare și detașare față de factorii stresanți.

Nu uita că orice etapă încheiată, este de fapt începutul unei alte etape.

Facebook Comments
https://i0.wp.com/danielabojinca.ro/wp-content/uploads/2015/02/bacalaureat.png?fit=650%2C400&ssl=1https://i0.wp.com/danielabojinca.ro/wp-content/uploads/2015/02/bacalaureat.png?resize=150%2C150&ssl=1Daniela Bojincă - PishkyPersonalbac,bacalaureat,bacalaureat biologie,bacalaureat limba romana,bacalaureat matematica,conectori texte argumentative,examenul de bacalaureat,promovare bacalaureat,sfaturi bacalaureat,subiecte bacalaureat,texte argumentative bacalaureatEu am trecut deja prin experiența asta și, ca orice om care a trecut deja printr-o experiență, mă văd în măsura de a da sfaturi astfel încât lucrurile să se termine cu bine pentru toată lumea. Îmi place să încerc să ajut și să împărtășesc altora din experiențele mele. Drept...