Home Blogging Orange România face din Alba Iulia primul smart city din țară

Orange România face din Alba Iulia primul smart city din țară

by Daniela Bojincă
orange smart city

Ți s-a întâmplat vreodată să ai nevoie de internet și să n-ai niciun fel de acces? Iar apoi să-ți dorești și tu să trăiești într-un smart city? Desigur că ți s-a întâmplat. Tuturor ni s-a întâmplat cândva. Mie, spre exemplu, mi s-a întâmplat chiar de curând, când trebuia să ajung pentru prima dată la practică. Și nu mai aveam internet pentru că mi-am consumat toți GB, prin zonă nu părea să fie niciun wi-fi, aplicația maps.me m-a trădat și ea, iar Google Maps nu voia să se încarce nici în ruptul capului fără net. Și uite așa eu mă aflam într-o intersecție cu multe străduțe, neștiind pe care să o apuc mai departe. Așa că tot ce mi-a rămas de făcut a fost să mă las pe mâna propriei mele memorii (care de multe ori este înșelătoare) și să-mi aduc aminte harta pe care o văzusem acasă, pe calculator.

Așa că, în funcție de imaginea aia vagă și de propria-mi orientare în spațiu (care asta, slavă domnului, niciodată n-a dat greș), am apucat-o pe o străduță care, surprinzător, m-a dus acolo unde trebuia să ajung. Ieeei!

Dar cum ar fi dacă ai avea internet peste tot? Cum ar fi să poți să fii mereu conectat cu lumea din jurul tău, fără să-ți consumi internetul de pe mobil, păstrându-l pentru alte situații și locuri în care n-ai net (gen la munte). Cum ar fi să ieși din casă și să te poți conecta la o rețea de wi-fi, atunci când ai nevoie de ea? Tare, nu? Sau cum ar fi să nu mai stai blocat în trafic, atunci când circuli cu mijloacele de transport în comun, iar ele să fie rapide și eficiente? Sau cum ar fi ca oamenii să economisească energia electrică când vine vorba de iluminatul public? Sau cum ar fi ca, problemele care au loc într-un oraș, să se raporteze instant și să fie rezolvate cât mai repede?

Toate chestiile astea SF despre care vorbesc eu în paragraful anterior, o să se fie implementate chiar în România. Mai exact, o să fie implementate în Alba Iulia, pentru că Orange România vrea să facă din Alba Iulia primul smart city din țară.

Ce o să se întâmple mai exact și ce are Orange de gând să facă?

Orange va oferi cetățenilor orașului soluții pentru transportul în comun, dotarea universității, a doua licee și a punctelor de interes ale orașului cu wi-fi securizat și multe altele. Dar, ca să nu ne încurcăm în toate ideile pe care Orange le are, zic să o luăm pe rând cu cele 14 puncte:

orange smart city

1. Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice – o parte din hotspoturi sunt deja instalate de câteva săptămâni

2. Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în licee și universitate

Astea două sunt foarte utile. Pentru prima, mi-am dat deja cu părerea. Dar am și pentru a doua o poveste. Aveam de prezentat un proiect în Prezi la facultate. Și cum Prezi e online iar proiectele se stochează online, aveam nevoie de internet. Știam că am internet wi-fi la facultate, așa că am zis că nu mă mai car ca data trecută cu stickul de net de câteva grame după mine, degeaba. Doar că, infrastructura în ceea ce privește internetul facultății mele este una foarte proastă. Iar el pică exact atunci când ai cea mai mare nevoie. Ar fi utilă o infrastructură de calitate, eficientă. Important este și că accesul este securizat, așa că nu trebuie să ne facem griji pentru viruși sau alte probleme pe care le poți întâmpina folosind internetul.

3. Soluție de transport public inteligent

4. Soluție pentru vizualizarea și optimizarea traficului pedestrian și al mijloacelor de transport public

Orașele din ziua de azi stau foarte prost la capitolul transport în comun. Iar treaba asta trebuie rezolvată cumva. Și când vine vorba de un smart city, problema transportului în comun este prioritară. Nu poți avea un smart city cu multe mașini și trafic blocat. El trebuie să fie lejer și cât mai puțin poluant, cu un plan excelent în ceea ce privește transportul în comun, astfel încât cât mai mulți oameni să renunțe la mașinile personale în favoarea acestuia.

5. Infrastructura LoRa WAN pentru aplicații și dispozitive IoT – prin această rețea se transmit datele colectate de dispozitivele conectate la internet

6. Soluție de măsurare a calității aerului. Imaginați-vă în cate scopuri poate fi folosite datele colectate și cum putem dezvolta alte aplicații prin care să luptăm împotriva poluării din orașe, sau ce zone să evităm și în ce intervale orare.

7. Soluție de promovare turistică și interacțiune cu cetățenii. Ce înseamnă asta? Dacă vreau să vizitez Alba Iulia, nu mai am nevoie de o hartă. Tot ce trebuie să fac este să îmi deschid Bluetooth-ul de la telefon și să mă las ghidată în oraș. Pe măsura ce merg, voi primi notificări cu orarul sau evenimentele muzeelor din proximitate, voi ști în fața cărei statui stau și ce însemnătate are aceasta, și voi putea primi chiar oferte de la pub-uri sau restaurante. Destul de tare și util, zic!

8. Soluție de telegestiune a iluminatului public utilizând rețeaua LoRaWAN IoT

9. Soluție de telegestiune și contorizare inteligentă a sistemului public de distribuție a apei utilizând rețeaua LoRaWAN IoT

Chestiile astea de la punctele 8 și 9 îmi par unele dintre cele mai interesante. Într-o lume în care energia electrică și apa sunt folosite în exces, fără niciun plan de economisire a lor se poate ajunge, spre exemplu, la o reducere de până la 80% a consumului de energie electrică, mai ales dacă sistemul este optimizat și cu becuri led. Practic, în funcție de necesități, se consumă mai puțină energie (la nivel de corp de iluminat se opresc/pornesc sau se diminuează intensitatea luminii în funcție de momentul din zi) și mai puțină apă printr-o distribuție bine pusă la punct, în care pierderile sunt reduse prin alertarea instantă a autorităților în cazul unei defecțiuni a rețelei.

10. Securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city prin Orange Business Internet Security. Auzim din ce în ce mai des în alte țări de atacuri cibernetice, așa că această componentă este vitală pentru un smart city adevărat.

11. Secțiune dedicată Proiectul Pilot Smart City Alba Iulia în cadrul programului de accelerare a startup-urilor Innovation Labs 2017. Pentru că platforma de smart city Orange este open data, start-up-urile și dezvoltatorii interesați să propună noi soluții pot folosi infrastructra Orange și datele colectate deja – ex datele privind calitatea aerului.

12. Soluția Civic Alert de raportare și urmărire a soluționării problemelor orașului

Și punctul ăsta mi se pare interesant. Daca observăm o groapă în asfalt, sau o altă problema în oraș, o putem raporta imediat și ușor prin această aplicație disponibilă pentru întreaga țară. Ce este diferit în Alba Iulia? Primăria a acceptat să fie dezvoltat un sistem prin care statusul tuturor tichetelor deschise să poată fi verificate pe site-ul primariei.

13. Soluția de clasă digitală

14. Proiecte cu finanțare europeană (Horizon 2020, MECS)

Și cam astea sunt cele mai importante teme ale proiectului. Mi se pare foarte tare că se vor implementa și la noi în țară. Și chiar sunt curioasă ce părere or să aibă cei din Alba Iulia despre toată treaba asta. Cum or să o vadă și cum o să li se pară.  Și mi-ar plăcea ca, peste ani, să văd toată România așa. 

You may also like

2 comments

Alina ianuarie 22, 2017 - 15:06

Sunt curioasa de cat timp vor avea nevoie pentru a pune in aplicare toate planurile pe care le au, si nu pe hartie, teoretic.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 22, 2017 - 19:42

Cu siguranță nu o să se facă nimic peste noapte, sau bătând din palme. Cred că o să le ia ceva timp. Toate astea durează. Sincer și eu sunt curioasă care o să fie timpul de implementare a tuturor chestiilor faine pe care vor să le facă. Așa că, o să vedem.

Reply

Leave a Comment