Home Filme Chappie – un film bun care se termină prost

Chappie – un film bun care se termină prost

by Daniela Bojincă
chappie

Am văzut și eu, în sfârșit, filmul Chappie. Mi-am dorit să-l văd încă de când s-a lansat în cinematografe, doar că n-am apucat. L-am ratat. Așa că, cum am prins ocazia, m-am pus să-l văd. Eram tare nerăbdătoare. Habar n-am de ce, dar pur și simplu îmi doream să-l văd. Trailer-ul ăla m-a atras într-un hal fără de hal, drept urmare vi-l las și vouă mai jos.

Filmul, per ansamblu, mi-a plăcut. Firul acțiunii este foarte bine conturat, iar modalitatea în care fiecare gest îi este expus celui din fața ecranului, te face să treci prin toate stările complete: tristețe, fericire, râs și plâns. Asta, pentru mine, îl face să fie un film complet. Cel puțin eu văd un film complet cel care te face să treci prin absolut toate stările. Desigur, nu vorbim despre comedii care, în mod normal, n-ar trebui decât să te facă să râzi cu lacrimi. Vorbesc doar despre filmele de genul care pe mine trebuie să mă facă să trec prin toate stările ca să ajungă să-mi placă cu adevărat.

Pe scurt, Chappie este despre evoluția omenirii. Tindem spre asta și, cred eu, filmul ăsta este prea puțin SF. Adică este SF cât încă nu există un astfel de robot proiectat, însă proiectul  pe undeva, în mintea cuiva, sau chiar pe vreo hârtie, sunt sigură că există. Lumea tinde să robotizeze orice, iar de aici până la roboți în poliție, care să nu poată fi mituiți și să scadă astfel rata criminalității și a infracționalității, este doar un pas. 

chappie

Însă, oamenii, după o invenție, au vrut întotdeauna ceva mai mult. O îmbunătățire. Chappie este un robot îmbunătățit. Un robot mai aproape de om și, de cele mai multe ori, cu sentimente mult mai nobile decât ale oamenilor. Se naște precum un copil ce trebuie învățat doar cum să facă și face. Este diferit de ceilalți roboți tocmai din cauza faptului că el are capacitatea de a avea sentimente. Însă ce se poate întâmpla atunci când un astfel de robot ajunge să fie învățat să facă rău și nicidecum bine?

Un astfel de robot, sincer, mi-aș dori și eu. Iar dacă veți vedea și voi filmul, ori dacă l-ați văzut deja, mă veți înțelege de ce. Chappie, practic, este acea „ființă” care tindă să ducă lumea spre mai bine prin bunătatea și prin noblețea lui.

Pe mine una, filmul ăsta m-a pus pe gânduri. La fel cum multe filme o fac, iar despre unul asemănător am să scriu cât de curând. Nu-mi place să mă uit la filme doar ca să treacă timpul, ori ca să petrec altfel timpul, ci îmi place să analizez mesajul transmis: să mă gândesc cum ar fi dacă…?

Însă, mie personal, nu mi-a plăcut absolut deloc finalul. Te lasă-n pom și pomul în aer. Adică nu înțelegi cum s-au sfârșit exact lucrurile: dacă s-au sfârșit bine, ori rău. Practic, sfârșitul filmului este între bine și rău. E undeva la mijloc, cât să nu fie nici așa, nici invers, dacă mă înțelegeți ce vreau să vă spun.

Și, așa cum v-am promis, vă las aici și trailer-ul. Poate o să vă placă și o să-l vizionați. E de vizionat.

Sursă Youtube (user Sony Pictures Entertainment)

You may also like

6 comments

Movie Zone august 19, 2015 - 04:12

Si eu la fel l-am ratat pe cand se perinda prin cinematografe, oricum regizorul are la activ cateva poiecte sf ciudate de-a binelea. O sa incerc sa-l recuperez, daca iti place noul trend cinematografic cu roboti iti recomand si Ex Machina si Her 😀

Reply
Daniela Bojincă - Pishky august 19, 2015 - 13:11

Mersi de recomandări! Chiar sunt în pană de vizionări și nu prea știu ce să văd. Adică prea multe ca să aleg. Așa, când îmi recomandă cineva, e mai simplu :)).

Reply
Emil Calinescu august 23, 2015 - 01:07

Her e de-a dreptul imbecil. Iar Ex Machina e un pic peste Chappie, adica e un pic mai tehnic, mai putin siropos. Tot nu-i genul meu, dar o idee mai bun.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky august 23, 2015 - 01:12

Ok, o să mă uit la amândouă și am să scriu apoi un articol în funcție de gusturile mele :)).

Reply
Emil Calinescu august 23, 2015 - 00:42

Nu-s genul meu, insa Chappie mi se pare extrem de siropos pt acest gen.

Ca sa parafrazez titlul tau: e un film prost cu un final exact cum e restul filmului.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky august 23, 2015 - 01:05

Desigur, depinde foarte mult de gusturi. Mie, spre exemplu, îmi plac filmele care sunt făcute în genul ăsta, adică așa, mai siropoase. Însă nici să o dea în partea cealaltă. Din punctul meu de vedere, filmul ăsta e fix așa cum trebuie să fie pentru mesajul pe care vrea să-l transmită. Păcat de final. Acolo au dat-o în bară.

Reply

Leave a Comment