Home Blogging Fenomenul Lumy Nitsa de pe Facebook

Fenomenul Lumy Nitsa de pe Facebook

by Daniela Bojincă
lumy nitsa facebook

Am dat, recent, peste o doamnă pe Facebook. Și, deși poate nu o să vă creeze o impresia prea bună din pricina unui lucru poate chiar deranjant, că na, zgârie pe ureche, și nu i-ați atribui titulatura de doamnă nici în ruptul capului, eu am să-i atribui în continuare acest titlu. Pentru că este. Și pentru că mie mi se pare foarte tare.

Doamna respectivă se numește Luminița. Sau Lumy Nitsa, pe Facebook. Iar primul video peste care am dat, este ăsta de mai jos. 

„Adolescenți si selfies” (Poftim. Ați cerut, V-am adus )

Posted by Lumy Nitsa on Monday, 8 June 2015

Da, știu. Aparent, femeia asta pare să omoare limba română. Asta a fost și reacția mea.

Desigur, până să aflu că stă în America de la 10 ani și că habar nu are gramatica limbii române nu pentru că e proastă sau ceva, așa cum o insultă mulți, ci pentru că nu a învățat gramatica limbii române în școală. Un copil care la 10 ani este dus în America și se apucă să învețe gramatica unei alte limbi, automat nu o să se descurce prea bine cu gramatica limbii române. Pentru că nu are cum să facă asta, atâta timp cât nimeni nu-l învață.

Iar dacă stăm bine să ne gândim, doamna asta vorbește  limba română mai bine decât unii care au făcut 12 ani de zile școală în România și habar nu au să lege două cuvinte. Serios, cunosc oameni care stau de o viață în România și, din punct de vedere strict gramatical, vorbesc de enșpe mii de ori mai prost decât doamna de pe Facebook, Luminița.

În plus, dacă doamna ar fi proastă așa cum mulți o fac, cu siguranță nu ar vorbi nici limba engleză corect din punct de vedere gramatical. Ar vorbi o engleză americană din aia de stradă și cam atât.

Personal, eu am trecut peste felul în care vorbește limba română, deși, în mintea mea, de fiecare dată când face câte o greșeală, tind să o corectez. Pentru că na, sunt obișnuită ca o sintagmă să sune cu totul altfel.

După ce i-am văzut clipul de mai sus, am realizat că ea spune chiar ceva interesant acolo. Așa că i-am dat replay, ignorând felul în care vorbește limba română și ascultându-i mesajul. Serios acum. Dați și voi un replay și ascultați ce are de spus. Asupra cărui fapt atrage atenția și o să vă dați seama că este o femeie cu capul pe umeri, care judecă lucrurile cât se poate de logic și de normal. Doar că e puțin mai agitată și, drept vorbind, subiectul ăla nu are cum să nu te agite și să nu te înfurie. Sunt niște copii care cad pradă unei societăți bolnave, din nefericire. Iar cazurile astea ar trebui scoase în față și discutate.

Apoi, i-am dat un follow. Tare curioasă am mai fost de ce avea să mai posteze. Dacă aveau să aibă același ton și îmbibate cu aceeași revoltă asupra societății, uneori mult prea bolnavă, în care trăim. Și, într-o zi, a postat video-ul ăsta de mai jos care, pe mine una, m-a motivat. Adică m-a captivat așa vreo câteva minute și mi-a dat un impuls. N-aș știi să vă spun exact cum și ce. Cert e că s-a întâmplat. 

De ce ți-e frica? De ce esti trist/a ?

Posted by Lumy Nitsa on Tuesday, 23 June 2015

Acum, sincer, nu înțeleg oamenii care o înjură, ori care o critică efectiv și o fac agramat. Adică, ok, du-te să o înjuri, să o critici, dar fă-o corect gramatical. Vrei să-i dai o lecție, păi dă-o în mama ei de treabă cum trebuie. Recunosc, am stat și i-am citit multe dintre comentariile pe care le-a primit și n-am văzut unul singur care să îi arunce un comentariu de critică constructivă și cât mai pertinent. Erau toate o apă și-un pământ.

Și, acum serios, eu prefer să mă uit la un vlog di ăsta, decât la ai noștri care fac joculețe din alea destul de stupide cu adevăr sau provocare și se prostesc pe acolo. Măcar în vlog-urile ei găsesc lucruri interesant și simt oarecum că nu-mi pierd timpul degeaba. Doamna asta, indiferent de cum vorbește limba română, are ceva de spus. Ceva de luat aminte și nicidecum de aruncat la gunoi. Pe bune.

Îi doresc să aibă inspirație de cât mai multe video-uri și de cât mai mulți oameni care să-i înțeleagă mesajele. Și, dacă va avea vreodată timp, pentru sufletele celor care o înjură că nu vorbește corect gramatical, poate se apucă și de gramatica limbii române, în particular. Dar cum spuneam, mesajele ei sunt mult mai importante și există oameni cu 12 ani de școală în România care habar nu au să vorbească corect gramatical. Așa că zic să nu mai comentăm aiurea. Pam Pam.

You may also like

14 comments

Matilda iulie 1, 2015 - 14:19

Tipa vorbeşte, cum se spune, „stricat” româneşte, fapt care nu i se poate reproşa cuiva care trăieşte de la o vârstă fragedă într-o ţară străină. Deci aici nu e vorba de corectitudinea gramaticală, e cu totul altă mâncare de peşte 😛 Însă, din punct de vedere gramatical, face mult mai puţine greşeli decât mulţi români care vorbesc limba noastră aici, în ţară, zi de zi, de când au venit pe lume.
Asta nu-nseamnă că am şi răbdare s-o ascult. Nu, nu pare să spună prostii, dar bate cam mult apa-n piuă, diluează subiectul, şi nu pare să spună ceva nou – a redescoperit apa caldă! 😛 În plus, când ţine cineva prelegeri, vorbind pe net sau aiurea, nu pot să mă concentrez, îmi zboară gândul în alte părţi. Prefer prelegerile scrise (îmi ia mai puţin timp să le citesc în gând decât să le-ascult şi le pot citi „în diagonală” sărind peste ceea ce mi se pare lungeală inutilă).

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 1, 2015 - 15:39

Mna, acum fiecare își face conținutul pentru vlog și pentru blog cum crede el de cuviință. Și mi se pare mult mai ok așa, să fie natural, nu după așteptările celor care te urmăresc. În primul rând, conținutul e pentru tine, abia apoi pentru ceilalți. Cui îi place așa, o să rămână și o să te urmărească. Cui nu, nu.
Și eu, recunosc, de multe ori citesc printre rânduri, că nu prea am răbdare. Dar încerc să mă educ și să urmăresc tot, cap-coadă, ca să selectez de pe acolo cam tot ce aș considera eu bun pentru mine.

Reply
Andreea iulie 1, 2015 - 22:44

eu cred ca e bolnava.atat.asta e parerea mea

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 1, 2015 - 23:33

Eu îți respect părerea. Dar aș vrea și niște argumente solide, care să susțină această părere.
Însă, te-ai uitat la interviurile ei de pe tv? Ai văzut vreo diferență? E ca orice alt om. Calm, vorbește frumos, etc. Ideea e că stările astea ale ei, prind cel mai bine. Nu-i nebună. Știe să prindă la public. 😀

Reply
Sabina ianuarie 27, 2016 - 10:51

Nu e bolnava, americanii in general sunt mai relaxati ca noi, mult mai relaxati. Facand strict analiza pe text, are niste principii sanatoase, foarte romanesti de altfel

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 27, 2016 - 18:46

Știu că nu e bolnavă și că are principii sănătoase. E ok femeia.

Reply
Gabryell iulie 2, 2015 - 11:24

Duduia e hotarata si pare sa fie convingatoare !!! Dar parca prea suna a propovaduiala…Zic si eu…!!!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 2, 2015 - 14:01

Mie, care nu-s cu Dumnezeul bisericii și cu religia și mai știu eu ce, chiar nu-mi pare propovăduială. Pe bune că nu-mi pare așa. Serios, îmi pare un om care pur și simplu își spune părerea și cam atât.

Reply
Damian Irimescu iulie 10, 2015 - 13:13

Îmi arată video indisponibil?!?!?!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 17, 2015 - 14:37

Da… nu știu ce naiba are. Când merge, când nu merge. Pe facebook apare filmul (mă gândeam că a fost șters).

Reply
Madalina martie 20, 2017 - 08:12

Obisnuia sa i-mi placa de Lumi dar acum am schimbat opinia. A publicat un video precum fetele sunt libere sa taie paru cat de scurt vor ele, si pana aici sunt deacord. Dar dânsa a mai si spus ca sa tii parul lung ” sa intre in veceu” nu e normal. De ce ? O femeie e libera sa il poarte cum doreste nu numai scurt dar si lung. Daca unei fete ii place sa tina parul stil Rapunzel decizia tine numai de ea si nu trebuie criticata asa cum nu trebuie criticata fata cu par scurt. I-am expus problema in mod FOARTE POLITICOS si mi-a raspuns ca virgula cu parerile altora se sterge undeva, cine sunt eu sa ma iau in gura cu ea, sunt o varza anemica si nu contez nimic, un fan fals al dumneaei. Pai daca nu stii sa asculti opinia altora, atata cat nu te ataca si zic parerea lor atunci nu mai ai nici un respect din partea mea. Plus de asta, nu am atacat persoana ei dar ea in schimb a facut-o. Si nu ma consider „fan ” al dumneaei pentru ca nu e actrita sau cantareata, doar o persoana care vorbeste de diferite subiecte pe care obisnuiam sa urmaresc cu drag. Din pacate accepta doar pe cei care o elogiaza. Sunt complet deacord sa blochezi pe cine scrie porcos sau se ia de persoana ta, dar repet, eu am facut o sesizare care nu avea legatura cu persoana ei. Nu i-mi pare rau ca m-a blocat, i-mi pare rau deoarece credeam ca e o femeie cu picioarele pe pamat.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky martie 20, 2017 - 19:19

Oamenii sunt imprevizibili 😀

Reply
MikhailEllinos mai 8, 2017 - 21:45

Daniela draga mea respect total esti o romanca educata de moda veche.Sunt un grecoarman de 33 ani daca -plec vreodata din Romania pe veci macar uit complet limba romana si nu mai revin in tara si nu mai vorbesc in nici un fel urat despre romania romance mogyori romi etc !
Corect? am cei 7 ani de acasa,ba mai mult un tata al mamei mele si sotia lui m au crescut am fost orfan de parinti toata viata.
Lumy Nitsa este romanul romanca tipica care uita de unde a plecat si se crede buricul terrei cum zic grecii la oracolul delphi …omphalos…
pentru mai multe despre experientele mele cu Europa nonstop din 1991 iti sunt disponibil…eu prefer Malta sau Argentina cand in Romania va fi de rau…de ce? dupa reply ul tau mai multe detalii !

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 11, 2017 - 11:29

Nu știu dacă uită de unde a plecat. Cred că nu e vina ei aici. E vina părinților. Ea a plecat pe la vreo 7 anișori din România, cu părinții, în America. La vârsta aia vorbești limba maternă după cum o auzi prin casă și la cei din jur. Nu știi să vorbești neapărat corect gramatical. Mai pocești cuvinte, mai scapi un timp verbal aiurea. Dacă, după ce a plecat în SUA, ai ei au vorbit cu ea doar în engleză și prea puțin în română, e cam logic să și-o aducă aminte din părți și deloc corect :D.

Reply

Leave a Comment