Începe Festivalul Filmului European

by Daniela Bojincă
festivalul filmului european

Ei bine da, începe Festivalul Filmului European și, anul acesta, va avea loc în  orașe din țară: București, Craiova, Hunedoara, Târgu-Mureș și Iași. Iar dacă vrei să urmărești activitatea constant și să fii la curent cu ce se întâmplă, poți urmări activitatea pe Facebook.

festivalul filmului european

Mie-mi place să văzionez filme fie că o fac acasă,în fața televizorului, vrând să văd un film pentru a enșpea mia oară, fie că merg la cinema să-l văd atunci când apare. De fapt, cui nu-i plac filmele? Tuturor ne plac filmele, indifierent că le vedem la televizor, ori la cinematograf. Filmele sunt o modalitate de a ne destinde și un motiv de a ne petrece timpul în familie, relaxându-ne. Și, de foarte multe ori, filmele sunt o modalitate de a învăța noi lucruri, fie că sunt din domeniul istoriei, al științei, sau oricare altul.

După ce am aruncat un ochi pe filmele ce vor fi date spre vizionare persoanelor participante la Festivalul Filmului European, am găsit deja unul care mi-a captivat atenția în totalitate: drama Dușmanul clasei (Slovenia), lungmetrajul de debut al lui Rok Biček care a pătruns în lumea filmului ca student eminent al școlii alternative PoEtika, un fel de centru de cercetare în regia de film în Slovenia.

dusmanul clasei

Filmul Dușmanul clasei  de la Festivalul Filmului European, aduce pe micile și marile ecrane poveștile unui grup de adolescenți și tensiunile dintre aceștia și un profesor sever. Cu toții am avut, cu siguranță, măcar un astfel de profesor, iar divergețele între elevi și aceștia apar tocmai din cauza principiilor total diferite despre viață ce, poate, nu sunt neapărat greșite. Însă rezultă o situație destul de tensionată de ambele părți. În film, divergențele dintre elevi și profesorul de limba germană pornesc tocmai de la aceste diferențe de principii, ajungându-se la sinuciderea unui elev, sinucidere de care este vinovat tocmai profesorul.

Și, ca să vă fac să înțelegeți mai bine de ce sunt eu atrasă de acest film, am să vă spun o mică poveste din generală. Când eram eu clasa a VII-a pe final, ori a VII-a abia începută (nu mai știu exact), am avut în școală un elev de clasa a V-a care s-a aruncat de pe un bloc cu 10 etaje, iar părinții l-au acuzat pe profesorul meu de matematică (care-i era și lui profesor la clasă) de sinuciderea acestuia, spunând căl-ar fi traumatizat pe copil cu notele mici și cu injuriile aduse. Ce-i drept, proful era tare sever (deși trebuie să mărturisesc că era unul dintre cei mai buni profi de matematică – înțelegeai de la el, chiar dacă vocabularul acestuia nu era tocmai adecvat într-o conversație cu un copil de generală). În cele din urmă, dacă cumva vă întrebați, profesorul a scăpat basma curată căci nu s-a putut demonstra negru pe alb că el ar fi fost devină cu ceva, ci mai degrabă că băiatul respectiv nu prea avea înclinație la matematică.

Așadar, având în vedere povestea anterioară, filmul acesta și povestea din spatele lui mi-a atras atenția și m-a făcut să-l urc cumva pe un piedestal datorită curiozității mele de a vedea dacă profesorul respectiv se aseamănă din punct de vedere al caracterului cu fostul meu profesor de matematică din generală. Mai jos am să vă las și vouă trailer-ul că nu se știe pe cine mai fascinează acest film.

Sursă Youtube (user CenexFivia)

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More