Home Filme Film: Bajirao Mastani

Film: Bajirao Mastani

by Daniela Bojincă
bajirao mastani

bajirao mastani

Am văzut filmul Bajirao Mastani, vineri seara. Sau Glorie și Iubire, după cum l-au tradus în română. Traducere cu care eu, trebuie să recunosc, am o mare problemă. N-am găsit pe niciunde că Bajirao și Mastani ar însemna glorie și respectiv iubire. Sunt două nume istorice. Și de două zile tot caut semnificația lor, și n-am găsit-o ca fiind glorie și iubire. Ce-i drept, n-am găsit-o deloc.

Fiind un film istoric, cu două nume mari chiar în istoria Indiei și, dacă am studia mai mult la școală, ar putea fi chiar în istoria Universală, căci sunt două personaje ce nu ne-ar influența cu nimic istoria, dar ne-ar da un exemplu despre un adevărat luptător, cuceritor și unificator.

Până să văd filmul, habar nu aveam că Bajirao și Mastani sunt două personaje istorice destul de controversate în India. După ce-am văzut filmul, pentru că a fost atât de bun și de fain, imediat ce am ajuns acasă m-am apucat și am căutat pe net tot ce am putut despre Bajirao, Mastani și Kashibai. Iar asta m-a făcut să apreciez și mai tare filmul, căci este în conformitate cu evenimentele istorice. Sau aproape în conformitate cu evenimentele istorice. Diferențele sunt foarte mici, iar asta doar ca filmul să aibă un impact emoțional mai mare asupra spectatorului.

Bajirao a fost prin 1700 și ceva prim-ministrul (Peshwa) Imperiului Maratha și este vestit prin simplul fapt că în 20 de ani de carieră, în care a încercat să unifice India și a și reușit în proporție de 80%, nu a pierdut nicio luptă. Absolut niciuna. Era un foarte bun strateg și avea o inteligență sclipitoare în domeniul armatei. Tocmai datorită inteligenței sale ajunge și prim-ministru, după moartea tatălui său (nu era prin succesiune, ci și-a câștigat acest merit prin dovedirea abilităților în fața regelui).

Mastani a trăit și ea pe la 1700 și a fost cea de-a două soție a lui Bajirao. Relația dintre cei doi a fost una atipică și cu multe obstacole, căci Mastani nu a fost niciodată acceptată de prima soție, de soacră și nici de curte. Era o intrusă. Însă era femeia care se îndrăgostise iremediabil de Bajirao și care îl făcea fericit. Era, după cum spune chiar ea într-o conversație cu prima soție, inspirația lui: „Poate că eu sunt inspirația lui, dar tu îi ești puterea! Nu a încetat niciodată să te iubească. Ne iubește pe amândouă.”

Filmul Bajirao Mastani aduce în prim plan povestea de dragoste dintre Bajirao și Kashibai și povestea de dragoste dintre Bajirao și Mastani, cât și evenimentele istorice în care a fost implicat atât Bajirao, cât și Mastani, în ordine cronologică și foarte bine punctate. În plus, se concentrează și pe relațiile inter-familiale.

Pe lângă faptul că este un film istoric care înglobează o sumedenie de chestii, mie mi-a plăcut tare mult și calitatea imaginii, precum și momentele artistice tipic bollywoodiene (muzică, dans – tradițiile lor, practic).

Rezultatul final este un tot unitar complex. O poveste de istorie, de onoare și de dragoste. Vă invit și pe voi să vizionați filmul Bajirao Mastani distribuit de BML Movie Entertainment, căci a intrat în cinematografe de pe 11 martie 2016. Sunt sigură că o să vă placă povestea.

https://youtu.be/CVh7WOszas0

Sursă YouTube (user Cinema HD)

You may also like

4 comments

Liliana Lungu martie 18, 2016 - 20:11

A observat cineva ca in Romania a fost taiat cantecul de victorie a lui Bajirao?mare pacat!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky martie 19, 2016 - 13:22

Ăăăă, nu. N-am observat :D.

Reply
Cristina martie 24, 2016 - 10:53

Nu eram sigură dacă să mă duc să-l văd sau nu, dar după câte povestești am să-mi fac timp pentru el. Mulțumesc pentru informație. Pe curând!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky martie 24, 2016 - 21:44

Super! E chiar foarte fain! E lung, într-adevăr, dar e captivant și deloc plictisitor 😀

Reply

Leave a Comment