Home Blogging Festivalul Național de Film pentru Nevăzători – o idee foarte faină

Festivalul Național de Film pentru Nevăzători – o idee foarte faină

by Daniela Bojincă
festivalul national de film pentru nevazatori

Fă ochii mari și citește bine cuvintele astea. Am să încep prin a-ți spune un fel de poveste, iar ceea ce vreau de la tine este să te lași purtat printre rânduri direct în mijlocul ei.

Închipuieți că ești într-o sală de cinema, la filmulăla pe care l-ai așteptat cu atâta nerăbdare să apară. Te faci comod în scaun și ești bucuros că începe. Din spate se aud șușoteli. Deodată, enervat, nu mai ești atent la film, ci la șușotelile celor din spate. Așa că te întorci frumos și le spui să tacă, sau să iasă în afară din sală, nu? Adică și eu aș face la fel. Atunci când merg la film îmi doresc să pot să fiu atentă la film, nu la explicațiile pe care altul i le dă prietenului său.

Acum pune stop poveștii, căci vreau să te întreb ceva: Te-ai gândit măcar o clipă că acea persoană ar putea fi nevăzătoare și nu există nicio altă modalitate de a înțelege filmul, cine cui i se adresează? Te-ai gândit vreodată că poate și ea își dorește să înțeleagă unde se petrece acțiunea, cadrul ei și în ce fel? Nu? Nu-i nimic. Te poți gândi acum. Și nu, soluția nu este să stea acasă, căci este și dreptul lor să meargă la cinema.

Soluția, în cazul de față, este să susții soluția altora. Soluția unor oameni care s-au gândit că și nevăzătorii au dreptul să meargă la cinema, în ciuda handicapului lor, iar în același timp s-au gândit și la tine căci, într-adevăr, ai și tu dreptul la a-ți vedea filmul în liniște fără să auzi șușotelile altora.

Așa că, dacă vrei să-ți vezi filmul în liniște în prezența nevăzătorilor, susține și tu Festivalul Național de Film pentru Nevăzători. Ce-i cu acest festival și care îi este scopul? Ei bine, festivalul acesta de film pentru nevăzători își propune să aducă printre oameni o nouă idee. Un nou concept care să ajute nevăzătorii să nu mai aibă nevoie de o altă persoană care să le explice tot filmul.

Cum? Simplu. Se propune ca toate cinematografele să ofere nevăzătorii niște dispozitive cu căști, cu ajutorul cărora ei să înțeleagă mai bine filmul. Cum sunt audio books, să existe și audio film description foarte bine sincronizate cu filmul, astfel încât descrierea filmului să nu intervină peste replicile actorilor. Nu doar li se spun replicile în căști, ci li se descrie întocmai toată scena: cine dă cu pumnul, când, cine fură mașina etc. Astfel, nevăzătorii ascultă în căști ceea ce tu vezi și citești pe ecran fără să te deranjeze. Tare, nu?

Festivalul Național de Film pentru Nevăzători își propune ca, pe perioada a 5 zile, să aducă pe micile ecrane și în descrierile audio 10 filme atât pentru nevăzători, cât și pentru persoanele fără acest handicap (care vor viziona filmul în condiții normale), pentru a demonstra că se poate. Și sigur că se poate, important este ca cinematografele din țară să îmbrățișeze această idee, căci cu siguranță nu le strică ceva profit în plus și din partea persoanelor cu deficiențe de vedere, nu?

Acum, dacă nu ești din București și nu poți ajunge la Festivalul Național de Film pentru Nevăzători nu trebuie să-ți faci probleme. Festivalul va avea și o caravană de film care va merge prin 10 orașe și va ecraniza, în aceleași condiții, atât pentru văzători cât și pentru nevăzători, câte una-două vizionări, astfel încât acest concept să fie răspândit pe o arie cât mai largă.

Când va avea loc acest Festivalul Național de Film pentru Nevăzători, data lui exactă (undeva prin mai), cât și mai multe despre ce se va întâmpla acolo și cum poți ajunge să aprticipi și tu, poți afla accesând pagina lor de Facebook.

P.S.: Îți mulțumesc, Gabriela Dima, pentru că mi-ai povestit despre acest festival la Tușnad! E minunat și sper să aveți multe ediții ale lui, de acum încolo, în fiecare an!

You may also like

4 comments

Loredana aprilie 23, 2015 - 08:29

Uite ca nici eu nu m-am gandit vreodata, pana acum, ca si nevazatorii si-ar dori sa mearga la cinema. Si in definitiv, de ce nu? Intr-adevar, o varianta povestita a filmului, corelata cu sunetele, ar face o experienta pseudo-vizuala interesanta pentru o astfel de persoana.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky aprilie 23, 2015 - 10:49

Aceste dispozitive există deja (nu știu dacă am menționat asta clar în text) și, da, cu siguranță ar fi o experiență pseudo-vizuală interesantă pentru ei.
E normal să-și dorească și ei să meargă la cinema, să afle despre filme atunci când se lansează, nu atunci când apar pe torente. În ciuda acestei dizabilități pe care o au, își doresc să aibă o viață cât se poate de normală. Iar aceste audio book-uri ar face ca experiența să fie plăcută pentru toată lumea, căci cei care nu au această dizabilitate își pot urmări filmul în liniște fără să audă pe cineva cum le povestește lor filmul.
Abia aștept să se implementeze chestia asta în cinematografele din țară. Ar fi un real câștig și pentru ele.

Reply
ratzone mai 4, 2015 - 11:24

frumos scris!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 4, 2015 - 12:58

Mulțumesc frumos, Radu :)!

Reply

Leave a Comment