Acum vreo doi ani am scris un articol despre o mască exfoliantă și hidratantă, naturală, pentru tenul uscat, așa că acum vreau să-ți spun despre o mască hidratantă naturală pe care o aplic după cea exfoliantă, pentru un ten cât mai hidratat și catifelat. Am zis să împărtășesc cu cititorii mei o mască care la mine își face efectul.
Așa cum îți povesteam atunci, îți povestesc și acum că am un ten cu probleme. Un ten uscat și foarte uscat. Un ten pe care nu funcționează orice pentru că ori mi-l usucă mai tare, ori mi-l irită.
Dacă ai citit acel articol, sau o să-l citești, spuneam atunci că masca aceea exfoliantă hidratantă e cam singura care funcționează și pe parte de exfoliere, dar și pe partea de hidratare. Asta pentru că are în compoziția ei atât elemente care exfoliază, cât și elemente care hidratează. Ei bine, cam așa e. Însă, mai apoi, am încercat o mască hidratantă naturală care e potrivită tenului meu uscat. Și fix despre ea vreau să-ți vorbesc în acest articol. Despre masca hidratantă naturală.
Cum ziceam atunci, se recomandă ca după ce îți exfoliezi tenul uscat, să aplici o cremă hidratantă. Sau o altă mască hidratantă naturală. Lucru pe care eu nu-l mai făceam, din moment ce masca aceea are în compoziția ei și ingrediente hidratante precum mierea, uleiul de măsline, laptele și zeama de lămâie.
Apoi am zis că, deși aceea are și ingrediente hidratante, nu e chiar tot una cu o mască strict hidratantă. Așa că am încercat-o de mai multe ori pe cea despre care îți voi spune mai jos. A funcționat. Am descoperit că e important să aplici și o mască hidratantă naturală după una exfoliantă și hidratantă. Este chiar foarte important și recomandat. Practic, măștile exfoliante și hidratante sunt astfel ca să nu exfolieze agresiv tenul, ci blând. Dacă ar fi doar exfoliantă, exfolierea tenului ar fi agresivă, ceea ce nu e tocmai bine mai ales pentru un ten uscat.
Ca să îți faci o idee, seamănă cu oricare dintre măștile hidratante de aici. Asta în cazul în care îți e lene să mergi să cumperi ingrediente și să ți-o prepari singură în casă. Din punctul meu de vedere, care am mai testat măști hidratante din comerț, tot din cauză că mi-a fost lene uneori să-mi fac singură, am constatat că tot cea pe care o fac eu în casă (și pe care am să o descriu puțin mai jos cu inrediente și mod de preparare), e mai bună și mai calitativă decât oricare mască hidratantă de aici.
Înainte să-ți spun cum se prepară, mai am să-ți împărtășesc două lucruri. Două lucruri pe care eu le cred importante și de care ar trebui să ți cont.
În primul rând, masca asta este strict pentru tenul uscat. Dacă ai un ten gras sau mixt, nu ți se potrivește. Spre exemplu, dacă aplici masca asta hidratantă cu o grămadă de proteine care îngrașe pe un ten gras, s-ar putea să-i faci mai rău. Cam la fel e și cu tenul mixt. Pentru că tenul mixt are și părți grase care, cu o astfel de mască, s-ar îngrășa și mai rău.
Apoi, în al doilea rând, te asigur că masca asta se face strict cu ingrediente naturale. Ingrediente pe care fie le procuri ba din grădină, ba de la mama lor natură. Că doar de aia este o mască hidratantă naturală. Sau mască hidratantă bio, după cum s-au emancipat câte unii și zic acum așa la orice este, de fapt, natural. Nu se folosesc prafuri și nu e din comerț. Ți-o prepari acasă. Și o prepari și foarte ușor – maxim 5 minute.
Iar acum, să-ți zic ingredientele și cum se prepară.
Ingrediente mască hidratantă naturală pentru ten uscat:
- un gălbenuș de la un ou (este bogat în proteine care ajută la hidratarea tenului uscat); poți folosigălbenușul pentru masca hidratantă naturală, iar albușul pentru masca exfoliantă și hidratantă naturală pe care ți-am recomandat-o chiar în primul paragraf al acestui articol;
- o linguriță de miere (după cum deja cred că știi, mierea este unul dintre cele mai recomandate produse pentru măștile hidratante, datorită proprietăților sale)
- o linguriță de ulei de măsline (la fel, are proprietăți care hidratează tenul uscat în profunzime, după cum știi, toate uleiurile sunt renumite pentru hidratare și sunt adesea folosite în creme hidratante);
- o linguriță de lapte (laptele este unul dintre ingredientele cel mai bogat în proteine și cred că știi că proteina din lapte este renumită pentru hidratare și este adesea folosită în creme hidratante și șampoane);
- 5 picătură de zeamă de lămâie (ajută la refacerea țesutului);
- 2 lingurițe de iaurt (care pe lângă faptul că hidratează un ten uscat, ajută și la refacerea țesutului și el este cel care, împreună cu mierea și gălbenușul de ou îi dau pielii o textură catifelată);
- OPȚIONAL: poți adăuga 2-3 felii de banane bine pisate înainte, omgenizate ca o pastă.
Mod de preparare și aplicare:
- se amestecă în ordinea următoare, ca să nu se strice/taie: gălbenușul de ou cu ulei de măsline, apoi cu lingurița de miere, apoi cu lingurița de lapte, după se pun picăturile de zeamă de lămâie, iar la sfârșit iaurtul și opțional pasta de banane; mai jos îți las o poză cu pasta omogenizată, dar fără banane;
- se aplică pe față cu o dischetă, cât mai uniform și în mai multe straturi, după cum urmează: aplici primul strat, după care stai câteva secunde să se usuce, apoi îl aplici pe al doilea și apoi pe la al treilea o să-ți dai seama că e suficient; ATENȚIE: se evită buzele și ochii
- după ce a fost aplicată se lasă 20-30 de minute să acționeze;
- masca se îndepărtează cu o dischetă îmbibată cu apă caldă, de pe care se dă jos constant sub jet de apă caldă pasta de pe dischetă.
Această mască hidratantă naturală o folosesc de fiecare dată după ce aplic masa exfoliantă și hidratantă pe care ți-am recomandat-o în primul paragraf. De obicei fac asta după baie.
În rest, când nu-mi fac măști, mă dau cu o cremă pe bază de spirulină, de la Hofigal. Cremă pe care o găsești la un preț foarte bun, poate cel mai bun, la Farmacia Tei din București. De menționat e că se găsește în toate farmaciile. Îmi place că hidratează foarte bine tenul și pare a fi cât mai naturală.
1 comment
[…] Eu am probleme cu tenul. Și, dacă tot le am, mi-am zis să le împărtășesc cu voi, mai ales că acum, pentru tipul meu de ten uscat, am găsit o mască care să-mi elimine țesutul uscat și ca să îmi și hidrateze tenul în același timp. Iar după ce aplici această mască exfoliantă și hidratantă îți recomand să aplici pentru hidratarea tenului după exfoliere această mască hidratantă natu…. […]