Revenant, DiCaprio și Oscarul

by Daniela Bojincă
the-revenant

the-revenant

Mai avem o lună și puțin până la decernarea premiilor Oscar, iar dacă Globurile de Aur sunt o premoniție la ceea ce se va întâmpla pe 28 februarie ar trebui ca în sfârșit DiCaprio să plece cu o statuetă de aur acasă pentru portretizarea lui Hugh Glass.

The Revenant este povestea exploratorului și vânătorului Hugh Glass care a trăit în perioada 1780 – 1833 în Statele Unite. Dacă nu suporți filmele sângeroase, atunci eu zic să spui pas, nu pentru că pelicula abundă în așa ceva ci pentru că vremurile și locurile în care se petrece acțiunea erau de asemenea manieră.

Leonardo DiCaprio îl joacă magistral pe Hugh Glass a cărui supraviețuire legendară după întâlnirea cu o ursoaică Grizzly și călătoria pe jos, cu răni grave de 320 de kilometri prin sălbăticie la cel mai apropiat fort au ajuns în cărțile de istorie. Filmul este lung, însă intens, iar nu cât pentru a fi plictisitor ci pentru a portretiza cât mai bine călătoria eroului în căutarea răzbunării. Nu îți voi vorbi foarte mult despre acțiunea filmului pentru că acesta merită să fie descoperit de fiecare dintre noi și dacă premiile de la Globurile de Aur și nomninalizările la Oscar nu te-au convins să mergi la cinema, voi încerca să îți dau mai jos alte argumente (fără spoilere :)) pentru a organiza o vizionare, cât mai curând.

Regia este a lui Alexandro Gonzalez Inarritu, care s-a aflat și în spatele la Birdmand, Babel sau 21 de grame, și pe care l-ai putut vedea în documentarul Trespassing Bergman, vorbind despre inspirație. Ei bine, în Revenant – regia este de excepție, filmat în întregime în lumină naturală și în condiții geniale, cadrele în care camera este aburită de aerul fierbinte care iese dintr-un muribund DiCaprio, într-o pădure înzăpezită te vor face să redescoperi cinematografia de pe vremea lui Hitchcock când folosirea camerei și a unghiurilor de filmare erau principalele arme pentru a te face să trăiești acțiunea, alături de eroii principali. Dacă în zilele noastre, lumea se concentrează pe efectele speciale, ei bine în pelicula de azi este vorba despre interpretare, felul în care camera o preia și cadrul care pune în evidență livrarea actorului.

Dacă încă nu te-ai convins după ce ai vizionat Necazurile lui Gilbert Grape sau Viața lui Toby sau, mai recentele, Shutter Island sau Inception – filme în care talentul lui DiCaprio e pus în evidență la maximă, atunci după ce vei vedea interpretarea din Revenant cu siguranță vei spune că merită Oscarul. De la scenele de dragoste alături de soție sau de tandrețe în care fiul de doar câțiva ani îi doarme în brațe, la cele de agonie, după întâlnirea cu ursul la cele de durere extremă trăită lângă cadavrul fiului adolescent – pelicula îl pune să treacă prin toate emoțiile umane cadru după cadru, iar tu în sală ești acolo alături de el.

O altă interpretare care cu siguranță va aduce o statuetă pentru film este cea a lui Tom Hardy. Dacă nu te-a impresionat în Inception unde, ca și acum îi dă replica lui DiCaprio, atunci aici unde îl portretizează pe dușmanul cu sânge rece a lui Glass te va face să îi urmărești și alte filme pentru a vedea dacă ceea ce a reușit în The Revenant este o întâmplare sau omul chiar are talent. Te voi lăsa să descoperi și sper să îmi spui cum ți s-a părut.

Dacă cele 4 motive: povestea, regia, DiCaprio, Hardy nu te-au convins încă să mergi să vezi filmul atunci pot să îți spun că vei vedea niște peisaje de vis filmate în Canada, în Munții Stâncoși plini de zăpadă virgină și care l-au făcut pe DiCaprio să declare că cele mai dificile 30 sau 40 scene din viața lui au fost trăite la filmările pentru Revenant.

Aștept să îmi spui ție cum ți s-a părut, și pe final îmi fac publică opinia, că toți cei implicați în proiect vor pleca acasă cu Oscar, mai puțin Leo, însă la un moment dat va fi recompensat pentru întreaga activitate, cât încă e în viață.

Filmul apare în cinematografe din data de 22 ianuarie și este distribuit  de Odeon Cineplex.

Articolul este scris de Ana Marin.

Sursă YouTube (user 20th Century Fox)

You may also like

2 comments

Ștefan Rusie ianuarie 21, 2016 - 17:29

In ultimul an e un trend sa spui daca ca lua Leonardo DiCaprio Oscar-ul sau nu. El e un actor foarte bun, dar mi se pare ca lumea cobeste tot timpul cand se apropie decernarea premiilor Oscar. Treaba asta a devenit un fel de gluma.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 25, 2016 - 11:26

Păi da. A devenit un fel de glumă faptul că el încă nu a luat Oscarul și îl tot așteaptă, săracul :D.

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More