Home Blogging De ce nu-i bine să copiezi articolele altora?

De ce nu-i bine să copiezi articolele altora?

by Daniela Bojincă
copy paste

Acum câteva săptămâni, nu aș mai putea să vă spun cu exactitate când, am primit de la wordpress un PingBack către articolul de aici, despre optimizarea blogurilor.

M-a bucurat să văd că, cineva, a considerat articolul respectiv, despre optimizarea blogurilor, interesant astfel încât să vorbească despre el într-un articol și să răspândească mai departe ideea mea.

Însă, ca de obicei, dau click pe link-ul respectiv să văd și eu ce a scris omul. Și, când intră să citesc, văd că primul paragraf e copiat în întregime. Îmi zic că e ok, dat fiind faptul că la sfârșit scria „după cum ne informează Daniela” și dau să citesc continuarea, să văd ce-a zis efectiv de articol, în paralel cu propriile-i păreri personale. Când colo, dau scroll și mă benoclez, nevenindu-mi să cred ceea ce văd: articolul meu, deși era cu link spre mine, era copiat în întregime pe un alt blog, cuvânt cu cuvânt, virgulă cu virgulă și punct cu punct, fără să mi se fi cerut acordul.

Drept dovadă, las print screen-ul de mai jos, pe care l-am păstrat, vrând să scriu un articol despre motivele pentru care nu-i bine să copiezi articolele altora.

articol copiat

Cu timpul, am învățat că reacția la nervi e cea mai nepotrivită. Așa că, nervoasă fiind în primă instanță și neînțelegând de ce există oameni care practică treaba asta, am așteptat să mă calmez, ajungând la concluzia că poate doamna de față nu-i convinsă pe deplin că așa ceva nu se face și crede că-i ok.

M-am calmat și am contactat-o. Și nu mare mi-a fost surpriza când, după ce i-am explicat de ce nu e ok, mi-a zis așa: „De obicei lumea apreciază când le copiez articolele și dau link către ei. Nu știam că e o problemă cu asta.”. Exact ce bănuiam. Chiar credea că-i ok, ca orice alt articol scris.

Dar nu-i. Nu-i ok să copiezi ideea altuia. E ok să scrii despre ea, dacă vrei, cu ale tale cuvinte. Da. Asta e ok. E munca mea și, dacă e a mea, e bine să rămână doar a mea. Însă ce o tot lungesc aici? V-am zis esențialul, așa că acum să trec la motive:

1. Să copiezi articole este ILEGAL!

Există o lege și anume Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Toate articolele și pragrafele legii le găsiți aici, detaliate frumos. Și, cred eu, nu mai sunt necesare alte explicații pe tema asta.

2. Google PENALIZEAZĂ astfel de acțiuni

Da. Sfântul Google, dacă găsește astfel de articole, copiate în întregime, pe unul sau mai multe bloguri, te penalizează. Și nu doar că te penalizează, dar ajunge să-ți mai închidă și blogul. Pentru că e pe tarlaua lui. Și pe tarlaua lui face fix ce are el chef, când are chef și cum are chef.

3. Nu e civilizat

Da. E necivilizat să copiezi articole, lucrări sau orice altceva. E necivilizat să te folosești de munca altuia, indiferent de scopul în care o faci. E necivilizat să o faci fără acordul lui. E un gest tare urât să te folosești de ceea ce altul creează. Vorbește despre asta cu cuvintele tale, nu cu ale lui, dacă-ți place cu adevărat ideea.

Acum, revenind puțin la punctul 1, multă lume m-a întrebat de ce nu i-am raportat blogul, că ștergea Google articolul imediat și i-l și închidea. Sau de ce nu am apelat la un avocat.

Ei bine, eu consider că-i mult mai simplu ca, înainte de a parcurge acești pași, să discuți cu omul respectiv, să-i explic punctul tău de vedere cum că nu-i bine ceea ce tocmai a făcut și să-l rogi frumos să șteargă articolul respectiv. Dacă înțelege, cum a făcut spre exemplu doamna Georgeta și a șters articolul, lucrurile sunt mult mai simple. Ești scutit practic de deschiderea unui tichet la Google prin raportarea blogului și a articolului în cauză și ești scutit și de discuții cu avocatul și alte din astea cum ar fi niște eventuale procese.

Îmi place să cred că lucrurile se pot rezolva și frumos, cu vorbă bună, cum de altfel în cazul meu s-a și întâmplat, iar pentru asta îi mulțumesc doamnei, în caz că va citi acest articol.

Sunt și oameni care nu știu că greșesc și cu lucrul respectiv e ilegal sau ceva de genul. Așa că, inițial, e mult mai bine să li se explice. Dacă înțeleg, bine, dacă nu, iar bine: treci la următorii pași. Ideea e să se încerce rezolvarea unei probleme pe căi pașnice.

You may also like

8 comments

Kathy septembrie 21, 2015 - 19:59

facepalm macar de lua primul paragraf si il punea acolo, mai ziceam… dar asa… macar a inteles cand i-ai explicat?
Ma refer la ideea de a mai fura articole de pe bloguri si sa le publice?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 21, 2015 - 21:59

Nu știu dacă a înțeles asta. Dar mi-a șters articolul. Nu cred că a înțeles că nu-i ok, din moment ce mi-a spus că alți oameni au fost bucuroși că le-a copiat articolele în întregime. Sau poate că a înțeles până la capăt, nu doar că nu-mi convine mie.

Reply
Iulia septembrie 22, 2015 - 09:49

Asta cu conținutul duplicat e principala problemă a bloggerilor (sau hai să zic așa, una dintre principalele :D)
Dincolo de faptul că a crezut că face un lucru bun, ce nu înțeleg e de ce ea crede că acel lucru bun presupune un copy-paste INTEGRAL, DEȘI a pus link către articolul tău.
E ca și când și-ar crede cititorii idioți că nu pot da și ei click singuri pe link 😀

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 22, 2015 - 22:49

Sincer, și eu m-am întrebat treaba asta. Dar, încă nu am găsit un răspuns :D.

Reply
Emil Calinescu septembrie 22, 2015 - 13:11

Unde ai vazut tu blog inchis de Google pt treaba asta? Poate pe blogspot, dar ar trebui sa precizezi. Desi is de acord cu esenta articolului, ai cele 3 chestii bombastice, niste clisee de altfel, care fac articolul sa semene cu articolele din revistele colorate. Iar punctul 3, nu e civilizat, e „bomboana de pe coliva”.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 22, 2015 - 22:50

La naiba, ete că n-am precizat :)).

Reply
razvan septembrie 23, 2015 - 04:14

nu ai scris niciunde ca daca furi articole de blog te bate dumnezeu 🙁

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 23, 2015 - 13:33

Ahahahahaha :))! Îmi cer scuze că am omis :(.

Reply

Leave a Comment