Home Blogging Tu pentru ce ai ieși pe maidan?

Tu pentru ce ai ieși pe maidan?

by Daniela Bojincă
maidan

Eu aș ieși pe maidan pentru oameni. Pentru libertatea de a fi noi înșine. Dar tu, tu de ce ai ieși pe maidan?

Sunt multe lucruri pentru care oamenii ar putea ieși pe maidan. Atât de multe, încât poate nu-ți ajunge o singură viață să le numeri pe toate. Eu le adun însă într-unul singur. În libertatea de a fi noi înșine și de a ne accepta unii pe alții fix așa cum suntem noi: cu bune și cu rele, fără a instiga la violență (de orice tip) și alte drăcovenii. Suntem șapte miliarde pe pământul ăsta, dar ne-a mai rămas totuși loc încât să nu ne împiedicăm unii de alții  și să ne vedem de treaba noastră, fără să ne uităm în curtea vecinului, ori să-i judecăm pe cei din jurul nostru pe motive de religie și etnie. Acuma na, s-ar putea să cer și eu prea multe. Îmi asum treaba asta.

Mi-ar plăcea însă ca în jurul meu să observ oameni frumoși. Oameni care nu te judecă și pe care să nu-i judeci căci, până la urmă, cu toții avem părțile noastre bune și părțile noastre nașpa rău de tot. Dar de ce să nu luăm omul ca pe un mix?  Fiecare persoană are ceva de demonstrat, indiferent de religie, etnie, culoare, fizici, ori numărul de clase.  Ar trebui să ne uităm la o persoană după tot ceea ce are bun și poate ea să ofere, nu după tot ceea ce nu nu are. Așa văd eu o comunitate mai bună. O comunitate în care oamenii se ajută între ei, în care construiesc împreună fără alte răutăți și judecăți. O comunitate puternică și nealterată, pentru care să nu trebuiască niciodată să ieși pe maidan ca să încerci să o schimbi.

Ei bine, să știți că există un proiect care se ocupă cu așa ceva, și care are loc în perioada 16-22 martie 2015, în București. Proiectul se numește One World Romania și vizează în special tinerii, având ca scop promovarea empatiei pentru celălalt și libertatea de a fi noi înșine. Cum se promovează asta? Printr-o serie de filme și evenimente ce vor să deschidă ochii spre maidanele de pe cinci continente, abordându-se următoarele teme: golăniile, capitalismul dezlănțuit, războaiele omului cu natura, o serie de traume și despre rănile istoriei recente.

Iar ca să înțelegeți și mai bine despre ce este vorba, am să vă spun cam care va fi exact programul și ce se va întâmpla de fapt. Pe 16 martie va fi proiecție de film: Cumplita noastră țară; pe 17 martie vor fi o serie de evenimente (expoziții) și proiecții de filme; pe 18 martie alte evenimente și filme și tot așa până pe 22 martie. Dar ca să vedeți întreg programul, zic să intrați aici. Acolo veți vedea exact ce eveniment va fi, la ce oră și în ce locație, cât și multe alte detalii despre acest minunat proiect. Nu veți putea fi prezenți la toate, căci unele se suprapun, dar măcar veți putea merge la unele, alea care vi se vor părea vouă cele mai interesante, spre deosebire de mine care voi fi plecată din țară toată perioada respectivă. Mna, fiecare cu câștigul lui :d. Dar aștept, dacă mergeți, să-mi spuneți și mie cum a fost.

You may also like

1 comment

Leave a Comment