Home Bucătărie Examene la facultate? Hai să gătim o ciorbă de iaurt turcească

Examene la facultate? Hai să gătim o ciorbă de iaurt turcească

by Daniela Bojincă
ciorba de iaurt turceasca daniela bojinca blog

Era o zi luni. O zi de luni dintr-o altă sesiune. Așa că, între un examen și o programare la stomatolog să scoți o măsea, încerci să te relaxezi cu ceva. Să-ți faci de lucru și să ieși din bucla aia infinită, de zi cu zi.

Se spune că în sesiune, oamenii sunt cei mai productivi. Și nu doar cred că se spune, ci pur și simplu chiar așa se întâmplă. Și nici măcar nu e nevoie de vreo cercetare a britanicilor care să ateste treaba asta. 

Atunci când ai sesiune te apuci și dai cu aspiratorul. Ștergi praful. Aranjezi hainele în dulap. Duci gunoiul și orice altceva, numa ca să-ți iei gândul de la învățat. Ei bine, eu m-am pus să gătesc. După ce am luat toate cele enumerate anterior, la rând, desigur. Păi cum altfel?

Aveam poftă de ceva vreme de o ciorbă de iaurt. M-am îndrăgostit de ea când am fost prima dată în Turcia, acum vreo doi ani. Nu mai mâncasem niciodată așa ceva. Singurele mâncăruri turcești familiare îmi erau dulciurile făcute de maică-mea acasă. 

Când plec într-o altă țară, îmi place la nebunie să le testez mâncărurile tradiționale. Mâncarea tradițională e o parte din cultura fiecărei țări în parte. Și mi se pare important ca atunci când mergi prin alte locuri, să încerci să testezi cam tot ce nu ai pe la tine pe acasă. 

Așa am făcut cu ciorba de iaurt. Am întrebat la restaurant ce au tradițional. Mi-au recomandat ciorba asta și m-am îndrăgostit pe loc de ea. Iar când am auzit și cât de simplu se face, imediat m-am pus pe notat rețeta și cum m-am întors în țară am și pus de o ciorbă de iaurt turcească.

De atunci n-am m-a gătit-o decât de vreo două ori, iar acum, că tot sunt în sesiune, mi-am zis că e timpul să o fac din nou. Și dacă tot am făcut-o, am zis să las rețeta și pe blog, poate îi va fi utilă cuiva, cândva, în viața asta.

Rețetă ciorbă de iaurt turcească

Ingrediente*:

  • 5 căni cu apă
  • 2 căni cu iaurt
  • 1/2 cană cu orez
  • 1 ou
  • 2 linguri cu făină
  • 2 cuburi medii de unt
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 lingurițe de tarhon măcinat
  • 2 lingurițe de mentă măcinată

*măsor în căni, pentru că mi se pare mai simplu decât să stau să cântăresc gramaje; plus, așa mi s-a dat rețeta.
ingrediente ciorba de iaurt turceasca daniela bojinca blog

Mod de preparare:

  • se pune la fiert orezul într-o oală în care se toarnă cele 5 căni cu apă + cele două lingurițe de sare;
  • între timp, într-un bol, se bate oul cu cele 2 linguri cu făină; peste se adaugă cele 2 căni cu iaurt și se amestecă până se obține o compoziție omogenă; pentru a obține o compoziție omogenă, se adaugă și 1-2 linguri cu apă;
  • compoziția se pune pe foc mic (ca să nu se coaguleze iaurtul), timp de 15 minute; este foarte important să amesteci la intervale scurte și regulate de timp, ca să nu se prindă;
  • după ce au trecut cele 15 minute și apa cu orezul au început și ele să fiarbă, iei cu câte o lingură din apa din oala cu orezul și diluezi compoziția cu iaurt; pasul ăsta este important ca să aduci compoziția la o temperatură cât mai apropiată de apa din oală, ca atunci când pui compoziția peste apa fiartă cu orez, să nu se coaguleze;
  • după ce ai obținut o compoziție destul de lichidă, o pui peste orez și o mai lași la foc mediu vreo 10 minute;
  • între timp, într-o tigaie, la foc mic, pui cuburile de unt cu tarhonul și menta și le lași pe foc până când untul se topește (cam 20-30 de secunde); apoi pui untul cu tarhonul în ciorbă.

Și gata, asta e tot ce trebuie să faci. Apoi nu mai aș de așteptat decât să se răcească ciorba de iaurt și să te bucuri de ea. Mie îmi place super mult la gust și mi se pare una dintre cele mai ușoare ciorbe pe care le-am gătit vreodată.

ciorba de iaurt turceasca daniela bojinca blog

Bonus:

Am gătit ciorba de iaurt și când am fost în SUA. Asta după ce m-am săturat să mănânc numa mâncăruri semi-preparate. Și, pentru că munceam destul de mult acolo (vreo 12 ore pe zi), nu-mi ținea de foame doar niște apă cu ou, făină și iaurt, așa că am aplicat gândirea aia românească de a mai adăuga ceva. 

Fapt pentru care am cumpărat o caserolă cu piept de pui, pe care l-am tăiat cubulețe și l-am pus la fiert într-o oală cu lapte cât aveam și compoziția din iaurt pe foc. Apoi, în ultimele 10 minute cât am mai lăsat oala cu ciorbă pe foc, cu tot cu compoziția de iaurt, am strecurat puiul fiert în lapte și l-am pus și  pe el în oală.

Pe lângă pieptul de pui, tot în ultimele 10 minute am pus și un ardei roșu și unul verde, tăiați cubulețe. 

A ieșit o ciorbă de iaurt cu pui și ardei gras turceasco-românească de fetele din casă au mâncat câte două farfurii. Fapt pentru care am considerat bună invenția asta a mea. Așa că, dacă ți se pare interesantă, poți să încerci și varianta asta.

You may also like

Leave a Comment